Brânza, efect antidepresiv. Dr. Mihaela Bilic: Este ingredientul campion ca efect antidepresiv

Acest aliment are efect antidepresiv. Combate astenia de toamnă și este un bun aliat al sănătății.
Vezi și: Rezistența la insulină, asociată cu peste 30 de boli. Femeile, mai predispuse și la decesul prematur
Toamna vine adesea cu o stare de melancolie, pe care specialiștii o numesc astenie sezonieră. Ploaia, frigul și zilele tot mai scurte ne pot afecta energia și buna dispoziție, dar, potrivit nutriționiștilor, există soluții delicioase pentru a combate această stare.
Mihaela Bilic, truc pentru a combate astenia de toamnă
Mihaela Bilic, medic nutriționist, sugerează că brânza topită sau prăjită poate fi o armă secretă împotriva dispoziției scăzute.
"Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită. Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită! Vă fac cunoștință astăzi cu 2 tipuri de brânză… altfel.
Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă. Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!
Deși ciprioții au pretenția că le aparține, halloumi este întâlnită în toate țările din jurul Mediteranei, din Liban până în Turcia. În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cat e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!", arată Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-o postare pe Facebook.
Brânza, efect antidepresiv - FOTO: Freepik@vecstock
Fondue, alt tip de brânză pentru combaterea asteniei
La fel de populară în rândul preparatelor de sezon este fondue, o specialitate elvețiană care constă în topirea mai multor tipuri de brânză cu vin alb. Această rețetă simplă, care reunește prietenii și familia în jurul mesei, oferă o experiență convivială și relaxantă.
"La mare căutare în Franța și Elveția este un fel de mâncare numit "fondue". Toate tipurile și resturile de brânză pe care le aveți prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă. Există vase speciale de fondue in magazinele de electrocasnice, așa cum există amestecuri de brânza pentru fondue in toate supermarketurile.
Dar mai important decât aparatul este conceptul, ideea în sine: faptul că stai în jurul mesei cu prietenii este amuzant si relaxant. În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipa alimentară, adio gătit, adio lăcomie- nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat.
Iar dacă moralul nu s-a ridicat, merită știut că există fondue cu ciocolată, în care se înmoaie bucățele de fructe proaspete. De la căpșuni la banane și ananas, orice fruct merge cu ciocolată topită. Cu asta sigur vă revine buna dispoziție!", mai arată Mihaela Bilic.
Vezi și: Apa, contaminată cu substanțe chimice. Compușii din clor, asociați cu bolile oncologice
Brânza, conținut de minerale
Brânza este un aliment de bază vechi de secole, îndrăgit pentru bogăția sa, cremozitatea, savoarea și calitățile sale sățioase. A fost descoperită în civilizațiile antice, odată cu dezvoltarea agriculturii și domesticirea oilor și caprelor pentru laptele lor. Din greșeală, atunci când laptele era lăsat afară la soare timp de ore întregi, acesta se acria, iar componentele proteice se închegau în solide.
Când porțiunea lichidă, sau zerul, era scursă și eliminată, rămâneau doar cheagurile solide, iar fermierii au realizat că aceste cheaguri aveau un gust plăcut, potrivit Harvard Health.
De atunci, țările din întreaga lume au experimentat cu producerea brânzei, variind tipurile de lapte, cât timp este lăsată brânza să se matureze și să se coacă, și utilizând diferiți aditivi precum sarea sau acidul pentru a produce texturi și arome unice.
India este cunoscută pentru paneer-ul său moale cu gust blând, Grecia a descoperit feta sărată și sfărâmicioasă făcută din lapte de oaie sau capră, iar Sardinia a dezvoltat brânza tare și înțepătoare Pecorino Romano, folosită pentru răzuire. Brânza este un aliment dens în nutrienți, oferind proteine, grăsimi și minerale.
Unele brânzeturi tari, care conțin puțină umiditate, precum Parmigiano-Reggiano și cheddarul maturat, se păstrează ușor și sunt ideale pentru transport, deoarece nu necesită refrigerare. Brânza poate fi mai bine tolerată decât laptele la unele persoane, deoarece conține mai puțin lactoză, un tip de zahăr care nu este ușor de digerat dacă oamenii nu au enzima necesară pentru a-l descompune.
-
-
-
-
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie28.08.2025, 10:44
-
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.