Rezistența la insulină, asociată cu peste 30 de boli. Femeile, mai predispuse și la decesul prematur
Această afecțiune este asociată cu 31 de boli și crește riscul de deces prematur. Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații.
Vezi și: Apa, contaminată cu substanțe chimice. Compușii din clor, asociați cu bolile oncologice
Un studiu a evidențiat o corelație puternică între rezistența la insulină și 31 de boli diferite, multe dintre acestea nefiind anterior asociate cu această afecțiune metabolică. Descoperirile, bazate pe date provenite de la peste 400.000 de participanți din UK Biobank, subliniază riscurile mari pentru sănătate legate de rezistența la insulină, în special pentru femei, care se confruntă și cu un risc mai mare de deces prematur.
Riscuri pentru sănătate
Prezentat la Reuniunea Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), studiul a subliniat nu doar riscuri cunoscute, ci și noi asocieri cu boli precum guta și sciatica. Acesta subliniază importanța înțelegerii și gestionării rezistenței la insulină pentru a îmbunătăți rezultatele generale asupra sănătății.
Jing Wu, de la Spitalul Provincial Shandong din China, a condus cercetarea, care este unul dintre cele mai extinse studii de până acum privind impactul mai larg al rezistenței la insulină dincolo de diabetul de tip 2.
Rezistența la insulină, ce este
Rezistența la insulină apare atunci când celulele corpului devin mai puțin receptive la insulină, ceea ce face dificilă intrarea glucozei în celule, ducând la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Această afecțiune este un factor cheie în dezvoltarea diabetului de tip 2 și este adesea asociată cu obezitatea și lipsa activității fizice.
Deși legătura dintre rezistența la insulină și bolile cardiovasculare este bine cunoscută, acest studiu a dezvăluit un impact mult mai larg asupra sănătății, cu asocieri necunoscute anterior cu boli precum Parkinson și infecțiile bacteriene.
Vezi și: Efsitora, insulina săptămânală pentru diabetici. Eficacitate mai ridicată decât dozele zilnice
Studiu amplu
Cercetătorii au analizat datele a 429.159 de participanți, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, folosind un indice numit TyG pentru a măsura rezistența la insulină. Scoruri mai mari ale indicelui TyG indicau un grad mai ridicat de rezistență la insulină.
Cei cu scoruri mai mari tindeau să fie mai în vârstă, mai puțin activi fizic, mai predispuși la obezitate, bărbați și fumători.
Pe parcursul a 13 ani, cercetătorii au monitorizat sănătatea participanților, descoperind asocieri semnificative între rezistența la insulină și numeroase boli. Un grad mai ridicat de rezistență la insulină a fost legat de riscuri crescute pentru 26 de afecțiuni diferite, inclusiv tulburări de somn (+18% risc), infecții bacteriene (+8%) și pancreatită (+31%).
Riscuri de mortalitate specifice pentru femei
Unul dintre cele mai notabile rezultate a fost legătura dintre rezistența la insulină și moartea prematură la femei. Studiul a constatat că pentru fiecare creștere de o unitate a rezistenței la insulină, femeile aveau un risc cu 11% mai mare de a muri în perioada studiului. Interesant este că nu s-a găsit o astfel de legătură la bărbați, sugerând că impactul rezistenței la insulină asupra mortalității ar putea fi specific pentru gen.
Guta, sciatica și boala Parkinson, bolile nou asociate rezistenței la insulină
Unele dintre legăturile nou identificate includeau un risc crescut cu 65% de gută și o probabilitate mai mare cu 10% de a dezvolta sciatică pentru fiecare creștere de o unitate a rezistenței la insulină. În același timp, o rezistență mai mare la insulină a fost asociată cu un risc mai mic de boală Parkinson (-16%) și osteoporoză (-13%), evidențiind relația complexă dintre rezistența la insulină și diferite afecțiuni de sănătate.
Vezi și: Combinația dintre gustările sărate și sosuri, bombă calorică. Sosul, asociat cu mâncatul în exces
Prevenție
Descoperirile oferă o bază pentru strategii de intervenție timpurie, permițând potențial prevenirea țintită a unei game largi de boli. Potrivit doamnei Wu, identificarea persoanelor cu risc prin măsurarea rezistenței la insulină ar putea conduce la rezultate mai bune pentru sănătate, în special dacă se implementează modificări ale stilului de viață devreme.
Cercetările anterioare sugerează că modificările stilului de viață, cum ar fi creșterea activității fizice și o dietă echilibrată, săracă în carbohidrați rafinați, pot ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea riscului de a dezvolta multe dintre afecțiunile asociate cu rezistența la insulină.

Rezistența la insulină - FOTO: Freepik@samiraakter348
Conștientizare
Autorii studiului subliniază importanța creșterii conștientizării publicului cu privire la rezistența la insulină ca factor de risc modificabil. Împuternicirea indivizilor de a face alegeri mai sănătoase ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii prevalenței bolilor asociate cu rezistența la insulină și asupra îmbunătățirii sănătății pe termen lung.
Pe măsură ce cercetările continuă să exploreze impactul mai larg al rezistenței la insulină, acest studiu evidențiază nevoia urgentă de măsuri preventive și de o mai bună înțelegere a rolului acestei afecțiuni în sănătatea publică.
Rezistența la insulină, simptome
Rezistența la insulină este o afecțiune în care organismul nu utilizează eficient insulina, dar dacă pancreasul poate compensa prin creșterea producției de insulină, simptomele pot să nu fie evidente. Totuși, pe termen lung, rezistența la insulină se poate agrava și celulele pancreatice care produc insulină pot fi suprasolicitate, ducând la o insuficientă producție de insulină și, în final, la creșterea nivelului de zahăr din sânge (hiperglicemie), care provoacă simptome notabile.
Vezi și: Medicament pentru epilepsie, eficient în cazul apneei de somn obstructive
Printre simptomele hiperglicemiei se numără:
- Sete excesivă
- Urinări frecvente
- Foame intensă
- Vedere încețoșată
- Dureri de cap
- Infecții vaginale și ale pielii
- Tăieturi și răni care se vindecă lent, potrivit Cleveland Clinic.
Prediabetul, afecțiune invizibilă
Multe persoane nu prezintă simptome de prediabet, adesea timp de mulți ani, iar afecțiunea poate rămâne neobservată până când evoluează în diabet de tip 2. Cu toate acestea, unele semne de prediabet pot include:
- Întunecarea pielii în zona axilelor sau pe partea din spate și laterală a gâtului
- Papiloame
- Schimbări la nivelul ochilor care pot conduce la retinopatie diabetică.
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
-
-
Ceaiul care ajută dacă ai tuse productivă și dureri în gât25.12.2025, 09:52
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
