Bright Sky, soluție împotriva violenței domestice. Chirieac: Spun că e dovadă de dragoste. Teodora Munteanu: E un flagel. Victima e prinsă în acest vârtej

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
violenta domestica - FOTO: Freepik@
violenta domestica - FOTO: Freepik@

Fundația Vodafone România, în colaborare cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, au lansat o aplicație mobilă gratuită, numită Bright Sky RO, dedicată oferirii de asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice și celor îngrijorați de siguranța unui membru al familiei sau a unei persoane cunoscute. Ce trebuie să știe victimele abuzurilor a explicat Teodora Munteanu, manager de programe Fundația Vodafone.

Bright Sky RO vine ca o soluție indispensabilă în lupta împotriva violenței domestice, un fenomen îngrijorător ce afectează numeroase gospodării în România. Aplicația este concepută pentru a oferi suport nu doar victimelor directe, ci și celor care doresc să ajute și să înțeleagă mai bine această problemă gravă.

Ce este Bright Sky

Teodora Munteanu, manager de programe la Fundația Vodafone, subliniază că Bright Sky RO este mai mult decât o simplă aplicație mobilă, ci un instrument de educare și schimbare a mentalităților. Aceasta oferă informații legislative esențiale, inclusiv detalii despre ordinul de protecție, atât cel provizoriu emis de Poliție, cât și cel emis de instanțele de judecată.

Un aspect crucial al aplicației este educarea utilizatorilor în recunoașterea și înțelegerea diverselor forme de abuz și modalităților de intervenție în sprijinul victimelor.

Teodora Munteanu a subliniat importanța conștientizării acestui fenomen și necesitatea unei abordări complexe pentru combaterea violenței domestice. Deși unele comunități pot percepe violența domestică ca fiind normală sau chiar justificată, este esențial să se înțeleagă că acest comportament este inacceptabil și poate fi întâlnit în diverse medii socio-culturale.

Vezi și: Oana Băluță, despre mesajul lui Marcel Ciolacu - "în viitor nu vor mai fi femei lider. Vor fi doar lideri!": Femeile ar trebui considerate oameni. Eu înțeleg, de fapt, că nu va nominaliza femei

"Bright Sky este o aplicație care vine din Marea Britanie și pe care am lansat-o în parteneriat cu Poliția Română și Asociația Necuvinte și Asociatia Code for Romania, în 2020, în plină pandemie, atunci când era mai mare nevoie de ea.

Bright Sky se adresează, în primul rând, victimelor violenței domestice, dar este o aplicație pentru publicul larg pentru că este un instrument de educare, de schimbare a mentalităților. Educația este foarte importantă și am adunat în această aplicație, Bright Sky, informații utile victimei, celor care vor să ajute, specialiștilor care ar trebui să lucreze cu victimele violenței domestice.

Sunt informații legislative, trimiteri către site-uri externe care conțin și informații detaliate despre ordinul de protecție provizoriu cel emis de Poliție, către ordinul de protecție emis de instanțele de judecată.

Primul pas și cel mai important este că victimele învață și cei care sunt interesați de acest fenomen cum să recunoască abuzul, care sunt formele de abuz, modalitățile în care putem să ajutăm o astfel de victimă",  a explicat Teodora Munteanu, manager de programe la Fundația Vodafone,  în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Dieta care reduce riscul de cancer, demență și boli de inimă. Reduce inflamația din organism

Violența, acceptată

Violența domestică - FOTO: Freepik

Bogdan Chirieac, moderatorul emisiunii, a evidențiat că violența domestică nu este restricționată la anumite medii sau categorii sociale, ci poate afecta orice tip de familie, inclusiv cele cu educație bună. Acesta a subliniat că Bright Sky RO oferă multiple instrumente și resurse esențiale pentru victime și cei care doresc să le ofere sprijin, inclusiv baze de date cu serviciile disponibile, linii telefonice de asistență și informații despre refugii gratuite.

"În zonele mai puțin dezvoltate, faptul că îi dai o palmă soției nu înseamnă nimic. E o dovadă de dragoste. Femeia spune că "e bărbatul meu, nu îmi place, dar nu am încotro", a spus Bogdan Chirieac, moderatorul emisiunii.

"E o normalizare a violenței. Este de neacceptat. Nu se întâmplă doar în mediul rural. Violența domestică există și în mediul urban, dar și în familiile cu educație bună. Cauzele violenței domestice sunt multiple. Dacă am fost martorii unei violențe, ciclul violenței se duce mai departe.

În afară de bătaie, violența fizică care este evidentă și de neacceptat, există și alte forme de violență subtilă, și anume violența psihologică. Partenerul te abuzează zi de zi, îți induce ideea că nu ești bună de nimic, că depinzi de el în tot ceea ce faci, că nu te descurci financiar.

Cumva, zi de zi, ascultând aceste lucruri, victima se simte prinsă în această capcană. Violența fizică este un flagel, iar victima prinsă în acest vârtej nu poate să iasă singură, fără ajutor din partea familiei, a autorităților și a societății", a mai explicat Teodora Munteanu, manager de programe la Fundația Vodafone, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Boala gravă pe care ai putea să o ai dacă sângerezi fără motiv sau ai vânătăi. Daniel Andrei: Dacă aș aduna câte zile am fost în spital, s-ar aduna ani de zile

Bright Sky, instrumente importante

Aplicația Bright Sky RO nu doar oferă suport în timp real, ci încurajează și păstrarea unui jurnal confidențial, în care victimele pot documenta abuzurile suferite, furnizând astfel probe importante pentru procesele judiciare ulterioare.

"Bright Sky are câteva instrumente importante. Are o bază de date cu toate serviciile care pot interveni în ajutor victimei, de la Poliție, Medicină Legală, societatea civilă, ONG-urile care ajută victimele. Există mai multe numere de telefon la care pot suna, în funcție de județul în care se află și pot afla unde există un refugiu gratuit. Sunt multe linii de telefonie gratuită care acordă asistență.

Abuzul nu se întâmplă dintr-o dată. Sunt mai multe semne de-a lungul timpului și se poate păstra un jurnal confidențial, cu poze, înregistrări audio-video și să trimită către o adresă de e-mail confidențială unde se stochează. Aceste probe pot fi luate în considerare în Justiție",  a spus Teodora Munteanu, manager de programe la Fundația Vodafone.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel