Budesonida, medicament inhalator pentru astm, efecte pozitive la bolnavii cu COVID-19

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Inhalator, astm
Inhalator, astm

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Oxford a arătat că budesonida, un medicament comun în tratarea astmului, poate să reducă cu 90% riscul de tratament de urgență sau spitalizare a unui pacient COVID-19. Un pneumolog român spune că îl folosește încă de anul trecut, din vară!

Cercetătorii de la Universitatea Oxford a publicat pe platforma MedRxiv un studiu (link direct studiu) încă neevaluat de specialiști, care arată că budesonida (BUDESONIDUM), un medicament comun din clasa costicosteroizi inhalatori folosit în tratarea astmului, poate să reducă cu 90% riscul de tratament de urgență sau spitalizare a unui pacient COVID-19. Studiul a durat 28 de zile și a fost realizat pe 146 de pacienți. 

Subiecții studiului care au inhalat acest medicament, care se administrează sub formă de aerosoli, au scăpat mai repede de febră și au avut mai puține simptome persistente, față de pacienții COVID-19 care au primit tratamentele obișnuite.

Medicul pneumolog Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat pentru Libertatea, că a administrat deja acest medicament pacienților săi și că la toți cei tratați cu budesonidă boala a involuat. 

„Eu am folosit în ambulatoriu încă de la primul pacient cu COVID medicație cu corticosteroizi inhalatori asociată cu bronhodilatatoare de lungă durată. Am văzut că evoluția pacienților a fost extrem de favorabilă și am mers pe aceeași schemă până în prezent. Niciun pacient nu a dezvoltat forma severă a bolii și toți s-au vindecat fără spitalizare”, a declarat Gilda Popescu, pentru sursa citată. 

Pneumologul a precizat că a ales să administreze acest tratament deoarece COVID-19 este o boală inflamatorie care afectează în primul rând aparatul respirator:

„Având experiența tratării astmului, eu am ales terapia cu corticosteroizi inhalatori, deoarece aceștia acționează direct asupra aparatului respirator. Mai exact, inflamația pulmonară nu mai evoluează în alveole, fază în care apare insuficiența respiratorie”, a mai spus medicul, care recunoaște că și-a asumat un risc mare aplicând acest tratament. „Și continui și în ziua de azi aceeași schemă. Eu tratez pacienții COVID în ambulatoriu, deci au fost pacienți cu forme ușoare și medii, dar mulți dintre ei au avut și afectare pulmonară pe zone extinse și am avut curajul să-i țin acasă. Niciunul nu a dezvoltat forma severă a bolii, terapia recomandată de mine le-a redus și stopat procesul inflamatoriu de la nivelul aparatului respirator. Toți s-au vindecat”, a mai declarat Gilda Popescu, pentru Libertatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel