Bugetul Sănătății în 2019, pe ce vor fi cheltuiți peste 37 de miliarde de lei

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bani
Bani

Guvernul a aprobat ieri Proiectul de buget pe 2019. Anul acesta, Sănătatea va primi cu 6 miliarde de lei în plus, fiind considerată un domeniu prioritar. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat o parte dintre proiectele pe ce vor fi cheltuiți banii:

„În sănătate, iar un domeniu în care sper și sunt convins că noul președinte al Casei de Sănătate, alături de Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice, va analiza și efectiv va face ca acest buget foarte important, de peste 37 miliarde lei în acest an pentru Casa de Sănătate, să fie utilizat în cel mai corect mod, în cel mai eficient mod, la fel, ca banii să ajungă acolo unde românii au nevoie, adică un serviciu medical de calitate. Este foarte important de menționat că toate programele de sănătate sunt acoperite cu nevoia de finanțare pentru 2019, că vorbim de oncologie, ca vorbim de diabet, de cardio și de alte astfel de probleme de sănătate, acestea sunt acoperite integral cu necesarul de finanțare pentru 2019", a precizat, ieri, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Guvernul a aprobat ieri Proiectul de buget pe 2019, care va merge la Parlament pentru aprobare. Iată câteva dintre domeniile prioritare ale Sănătății, de anul acesta.  

Cel mai mare buget avut vreodată, zice Pintea

La rândul ei, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus, aseară, în direct la România TV, că bugetul pentru 2019 este structurat pe investiții și pe programe naționale curative și prevenție, creșterea pe investiții fiind de aproximativ 84%.
Bani pentru investiții

„Bugetul pentru investiții al Ministerului Sănătății este cel mai mare pe care acest minister l-a avut vreodată și prin comparație v-aș propune niște cifre: în 2017 am avut 170 de milioane de lei, 2018 - 193 de milioane de lei, 2019 - un miliard o sută de mii de lei. Creșterea pe investiții este de aproximativ 84%. În 2018, cu 1 martie au crescut salariile medicilor și asistenților medicali până la nivelul 2022, astfel încât am ajuns la un nivel al salariilor apropiat de al țărilor UE", a explicat ea.

Programe naționale de prevenție, teste și analize

Sorina Pintea spus că în programele naționale de prevenție din 2019 este propus testul Panorama pentru femeile însărcinate.

„Aș începe cu programele naționale de prevenție, pentru că au fost foarte multe discuții în spațiul public legate de acel test Panorama pe care îl propunem pentru femeile însărcinate. Este vorba de un test pe care o femeie însărcinată poate să îl facă începând cu săptămâna a noua de sarcină și care depistează eventuale anomalii genetice. Testul este acurat în proporție de 99%. Deci, până la urmă este vorba de a risipi temerile normale ale viitoarelor mame în ceea ce privește sănătatea copilului. Depistează anomalii precum sindromul Down, boli rare și alte aspecte care duc la multe drame familiale. Este un test care costă aproximativ 2.500 de lei și pe care nu orice viitoare mamă și-l poate permite", a explicat ministrul.

De asemenea, România va avea în 2019 și un program pentru finanțarea markerilor moleculari. „Pentru ca medicii să poată prescrie tratamentul inovativ au nevoie de aceste testări, care sunt absolut necesare și care în acest moment se fac de către firmele farma pentru anumite categorii de pacienții. Vorbim de cei care sunt deja bolnavi, care au nevoie de aceste testări pentru a putea beneficia de tratamentul cel mai bun. Pe de altă parte, în acest program vorbim de niște teste de screening tot pentru această patologie", a precizat Sorina Pintea.

Diabet și vitamina D

Ea a mai a explicat și ce se va face cu suplimentarea bugetului pentru continuarea programului de diabet juvenil și pentru diabetul de tip 1. „Copiii care suferă de diabet beneficiază de montarea unui sistem de senzori care monitorizează glicemia, dar este un program pentru toți pacienții bolnavi de diabet de tip 1 - pentru 41.000 de pacienți".

Ministrul Sănătății a menționat și programul de vitamina D care beneficiază de finanțare. „Specialiștii spun că este posibil ca aproximativ 65% din populația României să aibă carențe de vitamina D, care trebuie corectate. În cadrul acestui program este vorba de testarea acestei carențe și apoi susținerea medicației pentru persoanele care au această carență. Apoi este vorba de finanțarea spitalelor care vor face acest tip de analiză cu echipamentul necesar", a punctat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel