Buricul, adevărul murdar pe care nu îl știai. Cum trebuie să îl cureți și ce se poate întâmpla dacă nu o faci

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
buricul - FOTO: Freepik@sawitchayawing
buricul - FOTO: Freepik@sawitchayawing

Buricul este una din părțile mai puțin igienice ale corpului. Acesta ascunde zeci de bacterii. 

Buricul este o parte neigienică a coprului, potrivit experiților. De fapt, este umplut cu aproximativ 67 de specii de bacterii. Spre deliciul acelei colonii înfloritoare de bacterii, majoritatea oamenilor își spală buricul mai rar și mai puțin eficient decât ar trebui, ceea ce poate duce la un miros neplăcut sau chiar la o infecție.

Vă întrebați cum să vă păstrați buricul curat? Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre studiul șocant care a expus adevărul murdar despre buric și pentru a afla cum să vă aduceți igiena buricului la cote optime. 

Buricul, plin de bacterii

Potrivit unui studiu din 2012 publicat în revista PLOS One, buricul tău este probabil plin de bacterii, atât comune, cât și inedite. Cercetătorii din spatele studiului au înrolat 66 de bărbați și femei pentru a-și tampona buricul și au descoperit că buricul mediu conține 67 de specii diferite de bacterii.

Poate mai șocant, echipa a găsit un total de 2.368 de specii de bacterii în total.

”Avem mult mai multe specii de bacterii decât ne așteptam”, a declarat pentru NBC News Rob Dunn, phD, autorul principal al studiului și profesor asociat de biologie la Universitatea de Stat din Carolina de Nord din Raleigh.

Cu toate acestea, anumite tipuri de bacterii au fost omniprezente la nivelul participanților - opt dintre cele mai frecvente tipuri de bacterii au fost identificate pe 70% din întregul grup. Acestea au inclus stafilococi, micrococcus, Bacillus, și alte tipuri de bacterii, notează Best of Life.

Vezi și: De ce să îți freci unghiile cu usturoi. Trucul care îți va schimba complet manichiura

Buricul, cum ar trebui să îl cureți

De cele mai multe ori, buricul nu este curățat în mod corespunzător. Spre deosebire de majoritatea celorlalte suprafețe ale pielii de pe corp, interiorul buricului este ascuns, făcându-l mai puțin expus la aer, apă și săpun. De asemenea, tinde să capteze transpirația, murdăria, pielea moartă și multe altele, ceea ce îl face un mediu ideal pentru ca bacteriile să crească.

În comparație cu alte părți ale corpului, buricul este adesea trecut cu vederea în timpul dușurilor și băilor. Deși unii experți recomandă să faceți o curățare profundă a buricului o dată pe săptămână, puțini oameni urmează acel regim de eliminare a bacteriilor.

Vezi și: Obezitatea, boală cronică globală. Avertisment: Jumătate din populația lumii va fi clasificată ca obeză sau supraponderală

Iată cum trebuie să vă curățați buricul

Buricul ar trebui curățat cu apă și săpun.  Cu toate acestea, dacă observați un miros nedorit care emană din buric sau vă simțiți altfel mai puțin decât proaspăt, Centrul Medical al Universității din Pittsburgh (UPMC) are o altă sugestie.

”Înmoaie degetul sau un prosop moale într-o soluție de apă sărată (aproximativ o linguriță de sare de masă într-o cană cu apă caldă) și masează ușor interiorul buricului”, sfătuiesc ei, adăugând că acest lucru ar trebui să slăbească germenii încăpățânați, cauzatori de miros.

Ei sugerează apoi clătire cu apă curată, tamponarea zonei uscate. În plus, potrivit specialiștilor ar trebui să evitați să aplicați loțiuni sau creme în zona buricului.

Cei cu piercing buric pot avea nevoie, de asemenea, de o rutină specială de curățare pentru a evita infecția. Înmuiați buricul în timp ce faceți baie, spălați piercingul cu săpun antibacterian ușor și asigurați-vă că îndepărtați orice crustă sau resturi suplimentare cu un tampon de bumbac sau un tampon steril de tifon. Clătiți din nou, apoi tamponați zona cu o bucată curată de tifon înmuiată în soluție salină.

Vezi și: Evenimentele stresante, factori declanșatori pentru probleme neurologice. Atacă funcțiile creierului

Buricul, când este infectat

Deși este puțin probabil ca un buric mirositor să indice o problemă serioasă de sănătate, UPMC observă că, dacă problema persistă după adoptarea unei noi rutine de curățare, cel mai bine este să vă vizitați medicul. În special, ”dacă se dezvolta roșeață, umflături, durere, sau scurgeri de puroi. Toate acestea ar putea indica o infecție” o problemă mai frecventă la persoanele cu piercing buric. Dacă vi se întâmplă acest lucru, medicul dumneavoastră ar trebui să poată prescrie antibiotice sau alte tratamente pentru a vă atenua simptomele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel