Rujeola, 140.000 de decese în 2018. OMS: Moartea unui copil de o astfel de boală e revoltător

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Rujeola
Rujeola

Zeci de mii de oameni, majoritatea copii sub 5 ani, au murit de rujeolă în 2018. Vaccinul antirujeolic ajunge greu în țările sărace. În cele bogate, unii nu cred în utilitatea vaccinului.

Rujeolă, moartea. Peste 140.000 de oameni de pe glob au pierit, în 2018, de rujeolă, o boală care se previne prin vaccinare. E concluzia unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății și al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Cifrele nu sunt optimiste nici pentru 2019.

Rujeolă, moartea. Efectele bolii

„Faptul că un copil moare de o boală ca rujeola, ce poate fi prevenită prin vaccinare, este, sincer vorbind, revoltător și un eșec colectiv în protejarea celor mai vulnerabili copii ai lumii. Pentru a salva vieți, trebuie să ne asigurăm că toți pot beneficia de vaccinuri – ceea ce înseamnă să investim în imunizare și asistență de sănătate de calitate ca un drept pentru toți", a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreysus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, într-un comunicat al UNICEF.

Cifrele arată că majoritatea deceselor au fost printre copiii sub 5 ani. Potrivit sursei citate, bebelușii și copiii foarte mici sunt supuși celui mai mare risc de infecție cu rujeolă, cu potențiale complicații, inclusiv pneumonie și encefalită, precum și dizabilitate pe viață – leziune cerebrală permanentă, pierderea vederii și a auzului.
Studii recente susțin că virusul rujeolei, odată contactat, poate avea și alte consecințe asupra sănătății pe termen lung, virusul afectând memoria sistemului imunitar timp de luni sau chiar ani după infecție. Astfel, sistemul imunitar nu va putea face față la afecțiuni precum gripa sau diareea severă.

Rujeolă, moartea. Cum se previne

Specialiștii reamintesc că rujeola poate fi prevenită prin vaccinare. Însă, ratele de vaccinare au stagnat peste tot în lume în ultimii 10 ani. OMS și UNICEF estimează că, la nivel global, 86% din copii au primit prima doză de vaccin prin serviciile de vaccinare de rutină din țara lor în 2018 și mai puțin de 70% au primit a doua doză recomandată.

Conform comunicatului UNICEF, acoperirea cu vaccinuri contra rujeolei nu este adecvată prevenirii epidemiilor pe glob: "OMS recomandă că este nevoie de acoperire vaccinală cu două doze în proporție de 95% în fiecare țară și toate comunitățile pentru a proteja populațiile de această boală".

Rujeolă, moartea. Țările sărace, cele mai afectate

Așa cum era de așteptat, țările cele mai sărace sunt cel mai afectate de rujeolă deoarece accesul la vaccin este o problemă. Dovadă sunt cifrele și decesele înregistrate în lume. Raportul publicat de OMS arată că cel mai grav impact ale rujeolei s-a înregistrat în Africa sub-Sahariană, unde, constant, mulți copii nu au fost vaccinați.

Statele cele mai afectate de rujeolă din 2018 – adică statele cu cea mai mare rată a incidenței a bolii - au fost Republica Democrată Congo (RDC), Liberia, Madagascar, Somalia și Ucraina. Aceste cinci țări au înregistrat aproape jumătate din toate cazurile de rujeolă din lume.

"Noi am avut un vaccin sigur și eficient timp de peste 50 de ani. (...) Aceste date estimative ne amintesc că orice copil, de oriunde, are nevoie și merită să primească acest vaccin care salvator. Trebuie să inversăm trendul și să punem capăt acestor decese care pot fi prevenite prin îmbunătățirea accesului la vaccinul împotriva rujeolei și a administrării acestuia", a declarat dr. Robert Linkins, șeful filialei pentru Controlul accelerat al Bolilor și Monitorizarea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare din cadrul CDC.

Rujeolă, moartea. Țările bogate și neîncrederea în vaccin

În statele bogate a apărut o altă problemă privind rujeola: încrederea în utilitatea vaccinului.

În 2019, în SUA s-au raportat cel mai mare număr de cazuri din ultimii 25 de ani. 4 țări din Europa - Albania, Cehia, Grecia și Marea Britanie – au pierdut, în 2018, statutul de țări în care rujeola a fost eliminată.

"Am observat o creștere a dezinformării în jurul vaccinurilor în general și, în special, în jurul vaccinului împotriva rujeolei. Aceasta este o preocupare foarte mare pentru noi, deoarece familiile, părinții, sunt într-adevăr vulnerabile la dezinformare", a spus Kate O'Brien, directorul Imunizării, Vaccinurilor din cadrul OMS, citată de abcnews.go.com.

Rujeolă, moartea. Vaccinul salvator de vieți

Se estimează că, în ultimii 18 ani, vaccinarea împotriva rujeolei a salvat peste 23 milioane de vieți.

"Numărul inacceptabil de copii decedați anul trecut din cauza unei boli ce putea fi prevenită este dovada că rujeola, oriunde apare, e o amenințare pentru copiii de pretutindeni. Atunci când copiii nu sunt vaccinați în număr semnificativ, întregi comunități se află în risc. Vedem acest lucru și în prezent, în locuri îndepărtate, ca în Republica Democrată Congo, unde rujeola a ucis până în prezent peste 4.500 de copii sub vârsta de cinci ani; sau în Samoa, unde o epidemie răspândită rapid, a lăsat mulți copii bolnavi și nemaiputând să meargă la școală", afirmă Henrietta Fore, Directorul Executiv al UNICEF, conform unui comunicat. 

Rujeola în cifre

În funcție de regiune, în 2018, OMS estimează că în regiunea Africii erau 1.759,000 de cazuri și 52.600 de morți; în Regiunea Americilor - 83.500 de cazuri; în regiunea est-mediteraneană - 2.852.700 de cazuri și 49.000 de morți; în regiunea europeană - 861.800 de cazuri și 200 de morți; în Asia de Sud-Est - 3.803.800 de cazuri și 39.100 morți; și în Pacificul de Vest - 408.400 de cazuri și 1.300 de morți.

În 2019, de la mijlocul lunii noiembrie, fuseseră deja peste 413.000 de cazuri raportate la nivel global.

Conform abcnews.go.com, în 2000 au existat aproximativ 28.000.000 de cazuri de rujeolă la nivel mondial. Până în 2017, acest număr scăzuse la mai puțin de 8.000.000 de cazuri. În 2018 - aproape 10.000.000 de cazuri.

În România - de la debutul epidemiei de rujeolă (2016) și până la finalul lunii noiembrie 2019 - s-au înregistrat 18.711 de cazuri de rujeolă și 64 de decese. Majoritatea îmbolnăvirilor - la copiii nevaccinați. În 2018, rata de vaccinare pentru primul vaccin antirujeolic a fost de 90%, iar pentru cel de-al doilea de 81%, în creștere față de anii precedenți.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel