Câinele, animalul de companie care te ferește de boli de inimă. International Dog Day 2019

Dana Lascu |
Data publicării:
Câinele te ține la distanță de boli de inimă, nu doar de oameni răi
Câinele te ține la distanță de boli de inimă, nu doar de oameni răi

Pentru că astăzi, 26 august, e International Dog Day 2019 (Ziua Internațională a Câinelui), vă spun că s-a demonstrat științific că câinele e cel mai bun prieten al omului și din alte motive decât dedicația pe care și-o manifestă față de stăpânul său. Deținerea unui animal de companie poate ajuta la menținerea unei inimi sănătoase, mai ales dacă e vorba de un câine, conform primei analize a datelor din studiul Kardiozive Brno 2030, realizată de cercetătorii de la Mayo Clinic

Studiul Kardiozive Brno 2030 examinează asocierea proprietății animalelor de companie - în special proprietatea câinelui - cu factori de risc de boli cardiovasculare și sănătate cardiovasculară. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Procesele clinicii Mayo: inovații, calitate și rezultate (Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes).

Studiul a stabilit mai întâi informații de bază privind sănătatea și profilul socio-economic a peste 2.000 de subiecți din orașul Brno, Republica Cehă, din ianuarie 2013 până în decembrie 2014. Evaluările de urmărire sunt programate pe intervale de cinci ani până în 2030.

În evaluarea din 2019, studiul a analizat 1.769 de subiecți fără istoric de boli de inimă și i-a notat pe baza comportamentelor și a factorilor de sănătate ideali „Life 7 Simple", stabiliți de American Heart Association, adică indice de masă corporală, dietă, activitate fizică, statut de fumat, tensiunea arterială, glicemia și colesterolul total.

Studiul a comparat, apoi, scorurile de sănătate cardiovasculară ale proprietarilor de animale de companie, în general, cu cele ale persoanelor care nu dețineau animale de companie. Apoi a comparat proprietarii de câini cu alți proprietari de animale de companie și cu cei care nu dețineau animale de companie.

„În general, persoanele care dețineau orice animal de companie aveau mai multe șanse să aibă o mai mare activitate fizică, o dietă mai bună și zahăr în sânge la un nivel ideal", spune Andrea Maugeri, doctor, cercetător la Centrul Internațional de Cercetări Clinice de la Universitatea St. Anne, Spitalul din Brno și Universitatea din Catania, din Catania, Italia. „Cele mai mari beneficii de a avea un animal de companie au fost observate la cei care dețineau un câine, independent de vârsta, sexul și nivelul lor de educație".

Te scapă de factorii de risc

Studiul demonstrează o asociere între a avea un câine și sănătatea inimii, care este în concordanță cu declarația științifică a American Heart Association privind beneficiile deținerii unui câine în ceea ce privește activitatea fizică, implicarea și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Dr. Maugeri spune că rezultatele studiului susțin ideea că oamenii ar putea adopta, salva sau achiziționa un animal de companie ca strategie potențială de îmbunătățire a sănătății lor cardiovasculare, atât timp cât proprietatea animalelor de companie îi conduce la un stil de viață mai activ fizic.

Dr Francisco Lopez-Jimenez, președinte al Diviziei de Cardiologie Preventivă la Clinica Mayo din Rochester, spune că a avea un câine determină proprietarii să iasă din casă, să se deplaseze și să se joace cu el, în mod regulat. Deținerea unui câine a fost, de asemenea, legată de o mai bună sănătate mentală în alte studii și cu o percepție mai mică a izolării sociale - ambii factori de risc pentru atacuri de cord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel