Cancer de piele: detectat timpuriu datorită inteligenței artificiale?

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tânără  FOTO: pexels.com
Tânără FOTO: pexels.com

Un sistem imagistic, creat în Germania, ajută medicii să detecteze rapid aluniţele noi, modificate şi maligne. Procedura ar reduce nevoia de biopsii.

Cancer, piele, inteligență artificială. Un sistem imagistic nemțesc care permite diagnosticarea digitală a cancerului de piele va fi lansat la al 24-lea Congres Mondial de Dermatologie de la Milano, Italia, desfășurat între 10 și 15 iunie. Creatorii acestuia, o companie din Bavaria, Germania, cu o experienţă de peste 25 de ani în sisteme imagistice ale pielii, susțin, într-un comunicat, că noul sistem furnizează rezultate în câteva secunde şi poate reduce semnificativ nevoia de biopsii şi excizii.

Cancer, piele, inteligență artificială: cum funcționează

Potrivit sursei citate, întreaga suprafaţă a pielii este fotografiată cu o cameră specială şi un sistem flash, fără zone de reflexie, la o rezoluţie foarte înaltă. Imaginile îi permit doctorului să vadă imaginea întregului corp cu o foarte mare precizie încât structura microscopică a aluniţelor devine vizibilă în imaginea de ansamblu.

În demersul său, medicul primeşte sprijin vizual din partea unei aplicaţii software complet automatizate care identifică rapid leziunile existente ale pielii de pe întregul corp şi le aranjează conform relevanţei lor. Astfel, medicul verifică rapid alunițele fără să mai fie nevoit să le examineze pe fiecare, pe rând. Alunițele suspecte vor fi analizate cu un dermatoscop digital.

În evaluarea de risc a leziunilor cutanate, doctorul e ajutat de o aplicaţie software care foloseşte un algoritm puternic de învățare profundă bazat pe Inteligență Artificială. În concluzie, mai susțin reprezentanții companiei, timpul de aşteptare a diagnosticului şi incertitudinea şi anxietatea asociate acestuia sunt considerabil scurtate. Iar metoda reduce nevoia de excizie.

Cancer, piele, inteligență artificială: concluzii

Conform sursei citate, cele mai multe melanoame nu se dezvoltă dintr-o aluniţă existentă, ci apar ca pete noi pe piele:

„În cele mai multe cazuri, boala debutează cu o zonă abia perceptibilă optic, adesea cu un diametru de doar un milimetru, care însă poate conţine deja o populaţie de mii de celule maligne. Tocmai astfel de leziuni extrem de mici sunt adesea trecute cu vederea în cadrul examinării dermatologice clasice. Cartografierea întregului corp cu ajutorul noii tehnologii vizualizează aluniţele unui pacient de o asemenea manieră încât leziunile noi devin vizibile imediat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel