Cancer de sân, cum afectează medicamentele creierul

Alexandra Mănăilă / 26 dec 2018 / 19:24

Persoanele care suferă de cancer de sân urmează adesea tratamente timp îndelungat, unele puternice și cu efecte adverse. Oamenii de știință și-au propus să studieze cum afectează medicamentele funcțiile creierului acestor paciente.

Un studiu recent a arătat că letrozolul, administrat în cancerul de sân are efecte secundare care afectează creierul. Publicat în Jurnalul American de Neuroștiințe, studiul derulat la maimuțe a cercetat efectele tratamentului de reducere a estrogenului asupra sistemului nervos. Letrozolul este utilizat pentru a preveni recurența cancerului de sân prin interferarea cu producerea de estrogeni.

Deși au fost raportate efecte secundare cum ar fi tulburările de dispoziție și problemele de memorie atât la oameni cât și la animale, se știe puțin despre modul în care medicamentul influențează creierul.

Nicole Gervais și echipa științifică implicată în studiu au administrat Letrozol în budincă maimuțelor de sex masculin și feminin timp de patru săptămâni și au observat multe din aceleași modificări comportamentale, inclusiv bufeurile și anxietatea crescută, cu care se confruntă femeile care au primit tratament similar. Letrozolul a compromis, de asemenea, funcția neuronilor din hipocamp și diminuarea memoriei spațiale. Împreună, aceste constatări subliniază necesitatea investigării ulterioare a tratamentelor pentru cancerul de sân și efectele lor asupra creierului, informează cercetătorii, potrivit Eurekalert.org.

Într-un alt studiu pe care vi l-a prezentat DC Medical, femeile au dezvăluit motivele pentru care resping un medicament preventiv pentru cancerul de sân. Numai o cincime din femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar cred că trebuie sa ia un medicament dovedit pentru a ajuta la prevenirea bolii. Aproximativ 72% au spus că sunt îngrijorate de efectele pe termen lung ale tamoxifenului, iar 57% consideră că medicamentul le-ar da efecte secundare neplacute.

Oamenii de știință au descoperit că aproape o treime (29%) dintre femei credeau că medicii le-au prescris prea multe medicamente, iar mai mult de o treime (35%) credea că medicii le-ar prescrie mai puține medicamente dacă ar avea mai mult timp. Aproximativ un sfert (24%) dintre femei a prezentat reacții proaste la medicamente în trecut.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy