Cancer de sân, progrese majore în depistare

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancerul mamar face mii de victime anual

Oamenii de știință au anunțat progrese majore în detectarea cancerului de sân metastatic, folosind inteligența artificială și având nevoie de mai puține date. O nouă tehnologie poate distinge cu exactitate un diapozitiv cu cancer metastatic din cele fără cancer în 99% din cazuri.

 

Tehnologia are nevoie de mai puține date decât înainte pentru a vedea rezultate pozitive.

,,Avem nevoie doar de sute de biopsii de la pacientele cu cancer de sân. Am înregistrat un progres în cancerul de sân metastatic datorită evoluțiilor în domeniul inteligenței artificiale", a declarat Ruth Porat, director executiv al companiei Google Alphabet, cea care a dezvoltat tehnologia.

În octombrie 2018, Google susținea că a creat un sistem de inteligență artificială( AI) care ar putea "distinge corect un diapozitiv cu cancer metastatic dintr-un diapozitiv fără cancer. Sistemul "învață" modele prin ingerarea unor cantități tipice mari de date și apoi prin utilizarea acelor informații pentru a finaliza o sarcină, cum ar fi sortarea datelor în diferite locuri. Descoperirea ar putea indica faptul că AI ar putea juca un rol în procedurile de diagnostic repetitive, eliberarea timpului medicilor, astfel încât aceștia să se concentreze pe sarcini mai dificile, susține Al In Healthcare.com.

Și în cazul cancerului de col, inteligența artificială reușește să detecteze boala, identificând modificările precanceroase. Un algoritm de învățare profund, nou dezvoltat, a detectat mai precis cancerul cervical decât medicii cu experiență și metodele curente de testare, au raportat autorii unui studiu american, pe care vi l-am prezentat la DC Medical.

Condusă de cercetători de la Institutul Național de Sănătate din SUA, echipa a folosit mai mult de 60.000 de imagini luate de la 9406 de femei în timpul unui studiu de screening de cancer de col uterin efectuat în Costa Rica. În ansamblu, algoritmul a fost mai precis în identificarea modificărilor precanceroase apărute la nivelul colului uterin care necesită atenție medicală în comparație cu interpretările umane și citologia tradițională.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel