Cancer, test revoluționar de respirație identifică mai multe forme

Dana Lascu |
Data publicării:
Un test de respiratie ar putea ajuta la diagnosticarea mai multor forme de cancer
Un test de respiratie ar putea ajuta la diagnosticarea mai multor forme de cancer

Tocmai a fost lansat un studiu clinic pentru evaluarea eficacității unui nou test de respirație care ar putea ajuta la diagnosticarea mai multor forme de cancer.

Cercetătorii de la Institutul de cercetare a Cancerului Cambridge din Marea Britanie au dezvoltat recent un test inovator de respirație care ar putea ajuta la diagnosticarea mai multor tipuri de cancer.

Noul test neinvaziv, creat cu sprijinul Owlstone Medical, sesizează prezența compușilor organici volatili (VOCs).Este vorba de niște molecule „de semnătură" în respirația unei persoane care ar putea ajuta la identificarea cancerului în orice stadiu ar fi boala.

Această abordare ar putea ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului, permițând astfel accesul imediat la tratament și sporirea probabilității unor rezultate pozitive în urma acestuia.
Noul test de respiratie - Biopsia respirației Owlstone Medical - este evaluat într-un studiu clinic numit PAN Cancer Trial pentru detectarea precoce a cancerului în respirație.

Potrivit cercetătorului principal, Prof. dr. Rebecca Fitzgerald, „trebuie să dezvoltăm urgent noi instrumente, cum ar fi acest test de respirație, care ar putea ajuta la detectarea și diagnosticarea cancerului mai devreme, acordând pacienților cele mai bune șanse de a supraviețui bolii".

„Prin acest studiu clinic sperăm să găsim compuși în respirație necesari pentru detectarea precoce a cancerului - este următorul pas crucial în dezvoltarea acestei tehnologii", adaugă ea.

„Tehnologia Owlstone Medical este prima prin care se testează pe mai multe tipuri de cancer, pavând eventual calea pentru un test universal de respirație", explica Prof. Fitzgerald.

„Un instantaneu al întregului corp"

Autorii explică faptul că, în timpul proceselor naturale, celulele eliberează o serie de VOC - dar dacă celulele suferă mutații, asta va altera tipurile de molecule pe care le produc.

În cadrul studiului clinic, cercetătorii caută să colecteze și să analizeze mostre de la aproximativ 1.500 de participanți. Subiecții vor fi deopotrivă persoane cu cancer și persoane sănătoase.

Pentru început, cercetătorii vor lucra cu oameni cu cancer suspectat de stomac și esofag. Ei vor colecta mai târziu mostre de la persoane care pot avea cancer de prostată, cancer renal, cancer de vezică urinară, cancer de ficat sau cancer pancreatic.

Pentru acest studiu, ei recrutează în special pacienți de la Spitalul Addenbrooke din Cambridge pentru a fi testați pentru una dintre aceste forme de cancer.

Participanții vor face mai întâi testul inovator de respirașie și apoi vor urma metode tradiționale de diagnostic. Acest lucru va permite cercetătorilor să confirme acuratețea și eficacitatea Biopsiei Respirației Owlstone Medical.

„Există un potențial sporit pentru teste pe bază de respirație pentru a ajuta diagnosticul, alături de testele de sânge și de urină, într-un efort de a ajuta medicii să detecteze din timp și să poată trată boala", spune Billy Boyle, co-fondator și CEO la Owlstone Medical.

„Conceptul de a oferi un instantaneu al întregului corp într-un mod complet neinvaziv este foarte puternic și ar putea reduce daunele prin economisirea de timp pentru pacienți și de teste mai invazive de care nu au nevoie", a mai spus acesta.

„Potențial să revoluționeze diagnosticarea"

Până în prezent, cei care s-au înscris în acest studiu par să nu fi avut dificultăți în timp ce au făcut acest nou test.
Rebecca Coldrick, o femeie de 54 de ani care participă la proces, are o boală numită esofagul lui Barrett, de peste 20 de ani. Aceasta este o condiție în care celulele care alcătuiesc esofagul au suferit mutații. Esofagul Barrett crește riscul de a dezvolta o formă de cancer numită adenocarcinom esofagian, așa că trebuie să țină cont de evoluțiile bolii.

„La fiecare 2 ani fac o endoscopie pentru a monitoriza starea mea", a explicat Coldrick. Ea a ales să se alăture procesului studiu și constată că experiența ei cu noul test de respirație a fost una pozitivă.

„Inițial", spune ea, „am crezut că voi simți un pic claustrofobie purtând masca, dar nu a fost deloc așa. Am ales să privesc ecranul computerului în timpul testului și am terminat repede testul, fără nici un disconfort".

„Cred că cu se face mai multă cercetare pentru condiții ca a mea și cu cât testele de detectare sunt mai bune, cu atât mai bine", adaugă Coldrick, într-un material dat publicității de Institutul de Cercetare a Cancerului Cambridge din Marea Britanie.

Cercetătorii sunt optimiști cu privire la acest studiu clinic și cred că noua tehnologie va îmbunătăți procesele de diagnosticare.

„Tehnologii cum ar fi acest test de respirație au potențialul de a revoluționa modul în care detectăm și diagnosticăm cancerul, în viitor", subliniaza Dr. David Crosby, șef de cercetare pentru detectare timpurie a cancerului, la Cancer Research UK.

Iată cum se face testul: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel