Cancer: Testul de sânge care arată la cine va funcționa imunoterapia

Angela Sabău |
Data publicării:
Probe de sânge
Probe de sânge

Cancer: Un banal test de sânge ar putea depista din timp persoanele care sunt eligibile pentru imunoterapie.

Un test care detectează schimbarea nivelului de fragmente tumorale în sânge poate fi o modalitate ușoară, non-invazivă și rapidă de a prezice cine va beneficia de imunoterapie, o opțiune de tratament pentru cancerul avansat.

Deși s-a dovedit că imunoterapia a redus tumorile și prelungește supraviețuirea pentru pacienții pentru care alte tratamente au eșuat, doar aproximativ 20-30% dintre pacienți beneficiază de aceasta. Clinicienii nu știu încă din timp care dintre pacienți pot beneficia de această terapie și care nu.

Înțelegerea acestui lucru este crucială, deoarece imunoterapia poate avea reacții adverse severe la un procent mic de pacienți și să știe dacă să înceapă sau să continue ar fi util pentru pacienții care cântăresc diferite opțiuni de tratament.

O echipă de oameni de știință și clinicieni din cadrul Princess Margaret Cancer Centre a realizat un studiu nou care evaluează răspunsul diferiților pacienți cu cancer la un medicament imunoterapeutic specific printr-un test personalizat bazat pe profilul tumorii fiecărui pacient.

Ei au descoperit că răspunsul individual la tratament poate fi prevăzut în câteva săptămâni, pe baza creșterii sau a scăderii nivelului de fragmente de ADN care sunt vărsate din tumoră în sânge.

Testarea genomică cu noi tehnologii puternice poate detecta aceleași mutații genetice în fragmentele care circulă în sânge ca în tumora actuală. Aceste fragmente se numesc ADN circulant sau ADNc.

Mai exact, studiul a constatat că o scădere a acestor fragmente de ADN tumorale circulante la șase-șapte săptămâni după tratamentul cu medicamentul imunoterapeutic pembrolizumab a fost asociată cu un răspuns benefic la medicament și o supraviețuire mai lungă.

Studiul „Analiza ADN-ului tumoral circulant personalizat ca biomarker predictiv la pacienții cu tumoare solidă tratate cu pembrolizumab” este publicat în Nature Cancer, 3 august 2020.

Dr. Lillian Siu, un om de știință și oncolog medical la Princess Margaret, catedra BMO în precizia cancerului de genomică și un autor co-senior, a remarcat că este unul dintre primele studii dintr-un spectru larg de tumori care arată că măsurarea nivelurile de ADNc ar putea fi utile ca un predictor al celor care răspund bine la imunoterapie.

Șaisprezece mutații genetice pentru fiecare pacient au fost apoi selectate pentru a fi dezvoltat și personalizat un test specific pentru a detecta ctDNA personalizat al fiecărui pacient printr-o simplă probă de sânge.

Din 74 de pacienți, 33 au avut o scădere a nivelului de ctDNA de la nivelul inițial inițial la săptămâna șase până la șapte după tratamentul cu medicamentul. Acești pacienți au avut răspunsuri mai bune la tratament și supraviețuire mai lungă. Și mai frapant a fost faptul că toți cei 12 pacienți care au depășit ADNc la niveluri nedetectabile în timpul tratamentului au fost încă vii la o monitorizare mediană de 25 de luni.

În schimb, o creștere a nivelului de ctDNA a fost legată de o evoluție rapidă a bolii la majoritatea pacienților și de o supraviețuire slabă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel