Cancer, tratamente, progrese. Celule canceroase, delimitate cu precizie, din probe de sânge

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala Alzheimer ar putea fi detectată în sânge
Boala Alzheimer ar putea fi detectată în sânge

Tratamentele pentru cancer ar putea face progrese uriașe, după ce oamenii de știință au reușit să separe cu precizie celulele canceroase de cele din sânge, dintr-o simplă probă de sânge. Acest lucru le-a permis să monitorizeze fără biopsie eficiența tratamentului.

Un nou mod de a separa cu claritate celulele canceroase dintr-o probă de sânge permite o profilaxie genetică cuprinzătoare a celulelor canceroase, care ar putea ajuta medicii să vizeze tumorile și să monitorizeze mai eficient tratamentele.

Este o îmbunătățire considerabilă față de abordările actuale, deoarece include și variația celulelor canceroase în cadrul unui singur pacient, potrivit medicalxpress.com.

"Acest lucru ar putea face situația cu totul diferit", au spus Max Wicha, Madeline și Sidney Forbes, profesor de oncologie la Universitatea din Michigan și medic senior în cadrul studiului Nature Communications.

Tehnicile anterioare au însemnat un compromis între un profil genetic cuprinzător al unui subgrup limitat de celule canceroase sau captarea majorității celulelor canceroase și posibilitatea de a căuta numai câteva gene.

Ca rezultat, profilurile genetice adesea au neglijat populațiile importante ale celulelor canceroase - inclusiv celulele considerate responsabile pentru răspândirea cancerului în organism. „Cipul nostru ne permite să capturam celulele tumorale pure care circulă și apoi să extragem informații genetice fără nicio contaminare din celulele roșii și albe din sânge", a declarat Euisik Yoon, profesor U-M de inginerie electrică și informatică și autor principal al studiului.

Multe medicamente moderne de cancer acționează atacând celule cu anumite gene care le marchează ca fiind canceroase. Dar aceste gene nu sunt active în mod uniform în populația de celule canceroase a pacientului și se pot schimba pe parcursul tratamentului.

Biopsiile repetate pentru monitorizarea tumorii sunt dureroase și potențial periculoase pentru pacient.

Metodă neinvazivă

Captarea celulelor canceroase din probele de sânge oferă o modalitate neinvazivă de a observa dacă cancerul dispare sau dacă devine rezistent la tratament.

"Vă permite nu numai să selectați terapii vizate, ci să monitorizați efectele acestor terapii asupra pacienților prin efectuarea acestui test de sânge", a spus Wicha.

Folosind această metodă, echipa a colectat și analizat peste 600 de celule canceroase din sângele a 21 de paciente cu cancer mamar.

Analiza genetică a confirmat că, chiar și într-un singur pacient, celulele canceroase se comportă adesea foarte diferit.

Grupul Wicha a arătat anterior că metastazele cancerului sunt mediate de celulele canceroase care au proprietățile celulelor stem. Deși celulele stem canceroase reprezintă doar câteva procente din celulele tumorale, ele reprezintă o proporție mai mare a celulelor canceroase din sânge.

În acest studiu, aproximativ 30-50% din celulele canceroase capturate din probele de sânge au prezentat proprietăți asemănătoare tulpinilor.

Această populație este deosebit de ușor de pierdut prin tehnici care captează eșantioane curate, dar incomplete, ale celulelor canceroase din sângele pacientului prin prinderea pe proteine pe suprafețele celulelor. Celulele asemănătoare celulelor stem se află într-un spectru între două tipuri de celule tipice, ceea ce înseamnă că nu prezintă markeri consistenți de proteine.

Tehnologie avansată

Pentru a obține un set curat și imparțial de celule canceroase dintr-un flacon de sânge, echipa a început cu o tehnică care îndepărtează celulele sanguine prin sortarea probei de sânge în funcție de dimensiunea celulei. Începând cu aproximativ o celulă de cancer într-un miliard de celule sanguine, în urma acestui pas au rămas numai aproximativ 95 de celule sanguine pentru fiecare celulă de cancer.

Dar aceasta este încă mult prea contaminată pentru o analiză genetică detaliată. Noua metoda, pe care cercetatorii o numesc Hydro-Seq, scapă de aceste ultime celule sanguine și apoi analizează fiecare celulă.

Tehnologia cheie este un cip cu un sistem de canale și camere. El captează celulele canceroase una câte una, prin tragerea fluidului printr-un canal de scurgere în fiecare cameră, care devine conectat când apare o celulă de cancer. Odată ce camera este conectată, celulele din canal o absorb și o trec în camera următoare.

Cu un eșantion curat de celule canceroase izolate, echipa a făcut profilurile genetice. Ei s-au dus după "transcriptomele" celulelor - de fapt, instantanee ale ADN-ului care a fost citit și folosit de fiecare celulă. Acest lucru a relevat genele active ale celulelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel