Diabet, cancer: legătură periculoasă. Poate diabetul răspândi cancerul?

Florina Pop |
Data publicării:
Aparat de verificare a glicemiei
Aparat de verificare a glicemiei

Între diabet și cancer a fost descoperită o „legătură periculoasă“. Cercetători din New York susțin că diabetul ar crește riscul de răspândire a cancerului.

Diabet, cancer, legătură periculoasă? Noi cercetări susțin că diabetul zaharat poate răspândi cancerul în organism. Oameni de știință de la Universitatea Cornell din Ithaca, New York, au analizat mecanismele care leagă cele două boli, care se numără printre cele mai grave probleme de sănătate din țările dezvoltate, se arată pe medicalnewstoday.com.

Unul dintre autorii studiului, Mingming Wu, afirma că, pentru cancer, jumătate din „poveste" este încă în domeniul geneticii. „Numai recent am realizat că există o jumătate ce ne lipsește, adică micromediul", susține acesta, potrivit sursei citate.

Astfel, cercetătorii cred că creșterea și răspândirea cancerului ar putea fi extrem de dependentă de mediul biologic care îl înconjoară, iar diabetul poate crea cadrul potrivit pentru a crește capacitatea de mișcare a celulelor canceroase.

În ce constă „legătura periculoasă" dintre diabet și cancer

Răspândirea cancerului, sau metastaza, se produce când celulele canceroase sunt capabile să se deplaseze în alte părți ale corpului și creează noi tumori.

Însă, ca să se deplaseze, ele trebuie să iasă din matricea extracelulară – alcătuită din diferitele tipuri de macromolecule, inclusiv colagenul și glicoproteinele. Cercetătorii susțin că sporirea zahărului din sânge la persoanele cu diabet poate afecta structura fibrelor de colagen și face astfel mai ușoară deplasarea celulelor canceroase.

Aceste schimbări la fibrele de colagen apar în urma unui proces numit „glicație", o reacție între zaharuri și proteine sau alți compuși biologici.

Diabet, cancer: observații pe cancerul de sân

Cercetătorii au testat teoria analizând modul în care s-au manifestat celulele canceroase de la tumorile de cancer de sân în medii cu niveluri diferite de glicație. Experimentele lor – din trei tipuri de colagen - au demonstrat că celulele cancerului de sân s-au deplasat cu viteze mari departe de locul original atunci când glicația era mare. 

Autorii studiului concluzionează că diabetul creează condițiile în organism care permit răspândirea cancerului dacă acea persoană are cancer.

Studiul lor a fost publicat pe Integrative Biology. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel