Cancerul de cap și gât, posibil să fie detectat din respirație

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Gât, durere
Gât, durere

Cancerul de cap și de gât ar putea fi detectat dintr-o simplă respirație, după ce cercetătorii au descoperit că expirația acestor pacienți este diferită.

Cancerul de cap și gât este foarte aproape de a fi depistat din respirația unei persoane. 
Într-o nouă lucrare publicată în British Journal of Cancer, cercetătorii de la Universitatea Flinders au raportat progrese semnificative în dezvoltarea unei metode de testare a respirației expirate, care poate fi total diferită la pacienții cu cancer de cap și gât.
Cercetătorii australieni au colectat probe de respirație de la 181 de pacienți suspectați că au un stadiu incipient de carcinom cu celule scuamoase (HNSCC) înainte de începerea oricărui tratament.
„Am căutat să determinăm acuratețea diagnosticului analizei respirației ca un test neinvaziv pentru detectarea cancerului de cap și gât, care în timp poate duce la o metodă simplă de îmbunătățire a rezultatelor tratamentului și a morbidității pacientului”, spune cercetătorii principali Dr. Roger Yazbek și Conferențiar ing. Ooi.
La nivel mondial, cancerul de cap și gât reprezintă 6% din toate cazurile de cancer, ucigând peste 300.000 de persoane pe an la nivel global. Tutunul, alcoolul și igiena orală precară sunt factori de risc majori cunoscuți pentru acest cancer.
O creștere a cancerului de cap și gât asociat cu virusul papiloma uman (HPV) constată că aceste tipuri de cancer afectează o populație mult mai tânără, spun cercetătorii.
Terapiile actuale sunt eficiente în tratarea bolii în stadiu incipient, cu toate acestea prezentările în stadiu târziu sunt frecvente și adesea asociate cu prognostic slab și morbiditate ridicată legată de tratament.
În studiul australian a fost utilizat un spectrometru de masă selectat cu flux de ioni pentru a analiza respirația pentru compuși organici volatili. Folosind modelarea statistică, cercetătorii Flinders au reușit să dezvolte un test de respirație care ar putea diferenția pacienții cu cancer și de control (boala benignă), cu o sensibilitate și o specificitate medie de 85%.
Diagnosticul a fost confirmat prin analiza biopsiilor tisulare.
„Cu aceste rezultate puternice, sperăm să încercăm metoda în mediile de îngrijire primară, cum ar fi clinicile de medicină generală, pentru a-și dezvolta în continuare utilizarea în screening-ul în stadiu incipient pentru HNSCC în comunitate”, spune co-autorul dr. Nuwan Dharmawardana.

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel