Cancerul de colon, diagnosticat târziu. Teodor Bădescu: În formele incipiente nu resimt nimic. După 45-50 de ani este incidența maximă

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul de colon - FOTO: Freepik@val-suprunovich
cancerul de colon - FOTO: Freepik@val-suprunovich

Cancerul de colon ese diagnosticat, de cele mai multe ori, în stadiile avansate ale bolii. Acest lucru duce complicații.

Cancerul de colon poate să apară din mai multe cauze. Colonul și rectul sunt porțiunile finale ale tubului care se întinde de la gură până la anus. Alimentele intră în gură, unde sunt mestecate și apoi înghițite. Apoi călătorește prin esofag și ajunge în stomac.

În stomac, alimentele sunt măcinate în particule mai mici și apoi intră în intestinul subțire într-un mod atent controlat. În intestinul subțire are loc digestia finală a alimentelor și absorbția substanțelor nutritive conținute în alimente. Alimentele care nu sunt digerate și absorbite intră în intestinul gros (colon) și, în cele din urmă, în rect.

Intestinul gros acționează în primul rând ca o facilitate de depozitare a deșeurilor; cu toate acestea, apa, sărurile și unele vitamine suplimentare sunt eliminate în continuare. În plus, o parte din alimentele nedigerate, de exemplu, fibrele, sunt digerate de bacteriile colonului, iar o parte din produsele de digestie sunt absorbite din colon și în organism. 

Alimentele rămase nedigerate, celulele muribunde din mucoasa intestinelor și un număr mare de bacterii sunt stocate în colon și apoi trecute periodic în rect. Sosirea lor în rect inițiază o mișcare intestinală care golește conținutul colonului din organism sub formă de scaun.

Cu toate că intestinul gros este un tub, acesta este un tub complicat din punct de vedere structural, mai mult ca o anvelopă radială cu centură de oțel decât ca un furtun de grădină.

Tubul este alcătuit din patru straturi. Primul este un strat interior de celule care căptușesc cavitatea prin care călătoresc alimentele nedigerate și cele în curs de digerare, numit mucoasă.

Mucoasa este atașată de un al doilea strat subțire, submucoasa, care este atașată la rândul său de un strat de mușchi, musculatura. Întregul tub este înconjurat de un țesut fibros (asemănător unei cicatrici) numit seroasă.

Cele mai frecvente cancere ale intestinului gros (tipul numit adenocarcinom) apar din mucoasă, stratul interior de celule. Aceste celule sunt expuse la toxinele provenite din alimente și bacterii, precum și la uzura mecanică, iar acestea se reînnoiesc relativ rapid (mor și sunt înlocuite). Greșelile (de obicei, o serie de greșeli care implică genele din cadrul celulelor de înlocuire) duc la celule anormale și la proliferarea necontrolată a celulelor anormale care dau naștere cancerului.

Rotația rapidă permite apariția mai multor greșeli în comparație cu țesuturile care nu se reînnoiesc atât de rapid (de exemplu, țesutul hepatic), notează Medicine.Net.

Cancerul de colon, în creștere

Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie a explicat care sunt principalii factori care duc la apariția cancerului de colon.

”În ultimii ani se constată o creștere a formelor de cancer. Dintre formele acestea ale căror recrudescență este mare, un loc aparte ocupă cancerul de colon, alături de care pot menționa și cancerul hepatic sau cancerul de pancreas. Etilogia cancerului de colon este multifactorială, dar doi factori sunt foarte importanți, și anume factorul genetic - există gene care predispun la apariția polipilor colonici din care se pot dezvolta viitoarele tumori colonice și factorul de mediu în care intră o dietă necorespunzătoare. 

Sunt persoane care consumă în mod excesiv carne roșie, neprocesată, persoane obeze, sedentare, cei care fumează sau cei care fac abuz de alcool”, a explicat dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie, la Digi 24.

Cancerul de colon, simptome

”În general, evoluția acestei boli, multă vreme, este insidioasă. În formele incipiente pacienții aproape că nu resimt nimic. Simt cel mult o jenă abdominală, tulburări de tranzit pasagere. În formele avansate, apar semnele impregnării neoplazice, cu pierdere ponderală, inapetență, paloarea tegumentelor și mucoaselor din cauza anemiei asociate. 

Mai sunt semne digestive cu dureri abdominale, tulburare de tranzit - constipație sau diaree și sângerare”, a mai subliniat medicul.

Cancerul de colon, diagnostic și tratament

”Este foarte important să stabilim un diagnostic precoce pentru că în aceste faze, tratamentul chirurgical radical asigură aproape în totalitate vindecarea. Există un program de screening al cancerului de colon, în care un rol deosebit îl are medicul de familie. Acesta cunoaște istoricul fiecărui pacient. 

Programul de screening are ca piesă de bază colonoscopia. Aceasta pune diagnosticul. Importantă este și vârsta după care începe să se facă acest screening, după 45-50 de ani este incidența maximă a cazurilor de cancer de colon. 

Dacă diagnosticul este stabili precoce, tratamentul chirurgical radical, adică îndepărtarea tumorii este cel care asigură vindecarea. Prezența polipilor colonici se îndepărtează endoscopic. În cazurile complicate când cancerul a evoluat, tratamentul devine mult mai complex și anevoios”, a mai subliniat dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel