Cancerul de piele - 35 de cazuri noi în doar șase luni, la Spitalul Județean din Baia Mare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Boli de piele
Boli de piele

Cancerul de piele a început să apară tot mai frecvent, iar specialiștii spun că o mare vină ar avea expunera prelungită la soare sau la solar. 

Nu mai puțin de 35 de cazuri noi de cancer de piele au fost diagnosticate în primele 6 luni ale anului curent, la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Dintre acestea, 27 au fost epitelioame și opt, melanoame maligne, arată un comunicat de presă al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

Specialiștii spun că principalul factor de risc pentru cancerul de piele, pe lângă predispoziția genetică, este expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV). Radiațiile UV sunt produse de soare, dar pot proveni și din surse artificiale, cum ar fi luminile folosite în saloanele de bronzat (solar).

Depistat la timp, se poate vindeca

Dacă este depistat în faza incipientă, șansele de vindecare sunt foarte mari (în cazul epitelioamelor, chiar de 100%). Tratamentul cancerului de piele este, în general, chirurgical. Chiar dacă se vindecă, se impune o supraveghere medicală periodică, existând riscul recidivei.

Pentru că este ideal să prevenim apariția cancerului de piele, dr. Adela Cadar, medic primar dermatovenerologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare recomandă:

evitarea expunerii la soare, între orele 11.00 - 16.00;

folosirea cremelor de protecție SPF 50+;

purtarea pălăriilor și a ochelarilor de soare;

evitarea expunerii la soare a copiilor mici, persoanelor vârstnice sau care suferă de anumite probleme de sănătate;

evitarea expunerii la soare a celor care urmează un tratament cu medicamente fotosensibilizante, precum antibiotice, hipoglicemiante, hipotensive, anxiololitice etc. Este indicat să consultați medicul sau farmacistul dacă urmați un tratament medicamentos, înainte de a vă expune la soare!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel