Hipertensiune: legătura cu poluarea aerului și oamenii care locuiesc în apartamente

Florina Pop |
Data publicării:
Poluarea crește riscul de diabet de tip 2  FOTO: pexels.com
Poluarea crește riscul de diabet de tip 2 FOTO: pexels.com

Poluarea aerului și traiul la bloc pot fi asociate cu un risc crescut pentru bolile cardiace, AVC și diabet tip 2, susține un studiu.

Hipertensiune, poluarea aerului. Date furnizate de Oxford University Press și prezentate de medicalxpress susțin că poluarea aerului și traiul în blocuri cu apartamente pot fi asociate cu un risc crescut pentru boli cardiace, accident vascular cerebral și diabet zaharat de tip 2.

Cauze importante în creșterea riscului apariției bolilor de inimă, o cauză principală de deces în țările dezvoltate, sunt hipertensiunea și sindromul metabolic. Acesta din urmă a fost asociat cu obezitatea abdominală, cu tensiunea arterială crescută și cu nivelurile mai ridicate ale glicemiei. Iar toate aceste afecțiuni, susțin cercetătorii, au cauze complexe, în strânsă legătură cu genetica, stilul de viață, dieta și factorii de mediu, inclusiv poluarea atmosferică a traficului, zgomotul din trafic, locuințele rezidențiale și calitatea cartierului, susține un studiu recent care va fi publicat în Jurnalul de Sănătate Publică.

Hipertensiune, poluarea aerului: studiu într-un oraș din Lituania

Specialiștii au analizat legăturile pe termen lung dintre poluarea aerului, distanța rezidențială față de spațiile verzi și drumurile principale, cu dezvoltarea hipertensiunii și a sindromului metabolic. Concret, s-au făcut măsurători ale trigliceridelor, lipoproteinelor, glucozei din sânge și ale obezității. 

Cercetarea s-a făcut în orașul Kaunas, al doilea ca mărime din Lituania, la oameni ce locuiesc la casă – fie singuri, fie cu mai multe familii - , și în blocuri, la apartament.

Hipertensiune, poluarea aerului: concluzii

Potrivit surselor citate, s-a observat impactul negativ al poluanților atmosferici asupra traficului doar la participanții care locuiesc în clădiri (case, blocuri) cu mai multe familii. O altă urmare a traficului rutier intens din zonă o constituie incidența hipertensiunii arteriale. Alți factori suplimentari care predispun la afecțiuni cardiace: densitatea rezidențială ridicată, traficul stradal și configurațiile acestuia, interacțiunile sociale și relațiile de susținere.

Cercetătorii au mai sesizat efectele pozitive ale mediului natural și au subliniat impactul pozitiv al spațiilor verzi asupra sănătății cardiovasculare.

"Rezultatele cercetării noastre ne permit să spunem că ar trebui să reglementăm cât mai mult spațiul de locuit pentru o persoană în case multifamiliale, să fie îmbunătățită izolarea fonică a apartamentelor și să fie promovată dezvoltarea spațiilor verzi în zona caselor multifamiliale", susține un autor al studiului, Agn Brazien de la Departamentul de Studiul al Populației din cadrul Institutului de Cardiologie din cadrul Universității de Științe ale Sănătății din Lituania, citată de medicalxpress.com și eurekalert.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel