Cancerul de prostată agresiv, prezis de grăsimea corporală

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul colorectal este diagnosticat tot mai frecvent la persoane mai tinere
Cancerul colorectal este diagnosticat tot mai frecvent la persoane mai tinere

Cercetătorii susțin că grăsimea viscerală și cea subcutanată în coapse sunt asociate cu un risc mai mare de cancer de prostată avansat și deces.

Cancer, prostată, grăsime. Excesul de greutate nu numai că ridică riscul de cancer de prostată, ci poate însemna și un cancer mai agresiv și fatal, potrivit unui studiu publicat online, pe 10 iunie, de jurnalul Cancer. Cercetătorii au descoperit că acumularea de grăsime viscerală – cea care înconjoară organele majore - și grăsimea subcutanată în coapse – cea care se află chiar sub piele - sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată avansat și de a muri, potrivit Harvard Health Publishing.

La studiu au participat peste 1.800 de bărbați, fără cancer, cu vârsta medie de 76 de ani. Le-a fost măsurată grăsimea abdominală și a coapsei cu ajutorul tomografiilor. Li s-au măsurat mărimea taliei și a indicelui de masă corporală.

Cancer, prostată, grăsime. Concluzii

După aproximativ 10 ani, aproximativ 170 de bărbați au fost diagnosticați cu cancer de prostată. Cei cu o talie mai mare și IMC aveau riscuri mai mari de cancer avansat și fatal. În mod specific, o creștere de cinci puncte a IMC a fost asociată cu un risc cu 50% mai mare pentru ambele, iar o creștere de 4,1 inci a mărimii taliei a fost asociată cu un risc cu 40% mai mare. Grăsimea viscerală suplimentară a fost asociată cu un risc cu 31% mai mare de a dezvolta cancer de prostată avansat. Mai multe grăsimi subcutanate la nivelul coapsei au fost asociate cu un risc cu 37% mai mare de a muri de cancer de prostată.

O altă constatare interesantă a fost că legătura dintre grăsimea viscerală și cancerul avansat și fatal a fost mai puternică în rândul bărbaților cu IMC mai mic. Asta indică faptul că chiar și bărbații cu un IMC normal pot fi în continuare cu risc ridicat de cancer agresiv de prostată, în funcție de locul în care unde se află grăsimea suplimentară.

Cercetătorii susțin că rezultatele lor pot ajuta la identificarea bărbaților cu mai multe șanse de a dezvolta cancer de prostată periculos, dar au subliniat importanța menținerii unei greutăți sănătoase ca parte a prevenirii și gestionării acestei afecțiuni.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel