Cancer de prostată: factori de risc și semnele de avertizare

Adisa Codruț / 13 sep 2019 / 21:23
Cancer
Cancer

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la bărbații din SUA. Statisticile arată că 1 din 9 bărbați americani va avea această afecțiune.

Cancer de prostată. Aproape 175.000 de noi cazuri de cancer de prostată și peste 31.000 de decese. Adică 1 din 9 bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată în viața lor. Este pronosticul dur al reprezentanților Societății Americane de Cancer.

"Boala poate fi tratată cu succes atunci când este depistată din timp. (...) Cu toate acestea, unele tipuri sunt agresive și se pot răspândi rapid. În aceste cazuri, poate exista o șansă mai mică de tratament cu succes", susține medicul Alexander Kutikov, șeful Oncologiei urologice la Fox Chase Cancer Center din Philadelphia, potrivit webmd.

Cancer de prostată. Recomandare

Cei de la Asociația Urologică Americană sfătuiesc bărbații cu vârste cuprinse între 55 și 69 de ani să ia în considerare screeningul cancerului de prostată. Aceasta în contextul în care septembrie, în SUA, este luna națională de sensibilizare a cancerului de prostată.

"Deoarece screeningul are avantajele și dezavantajele sale, nu orice om ar trebui să fie examinat pentru cancerul de prostată. (...) Bărbații ar trebui să discute factorii de risc, opțiunile de screening și preferințele lor cu furnizorul de îngrijire medicală înainte de a decide dacă vor fi examinați", adaugă specialistul citat.

Cancer de prostată. Simptome

Potrivit sursei citate, simptomele cancerului de prostată pot include urinare cu probleme, inclusiv un flux lent sau slab sau necesitatea de a urina mai des, în special noaptea; sânge în urină; și durere sau arsură în timpul urinării.

E bine de știut că riscul pentru cancerul de prostată crește repede după vârsta de 50 de ani. Aproximativ 6 din 10 cazuri de cancer de prostată sunt diagnosticate la bărbați peste 65 de ani, potrivit unui comunicat de presă al centrului amintit.

Un alt factor de risc îl constituie rasa. În comparație cu albii, negrii au un risc mai mare și au mai mult de două ori mai multe șanse să moară din cauza cancerului de prostată. Iar bărbații asiatico-americani si hispanici au un risc mai mic decât cei albi. Riscul este mult mai mare pentru bărbații cu mai multe rude afectate.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy