Cancerul de sân, semne și simptome care îl pot trăda timpuriu

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer de sân   FOTO: pexels.com
Cancer de sân FOTO: pexels.com

Cancerul de sân se poate să nu aibă simptome, sau să aibă unele ușor de trecut cu vederea. Specialiștii recomandă efecutarea mamografiilor cu regularitate și indică o serie de semne care pot să apară.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer care afectează femeile din Statele Unite, indiferent de rasă sau etnie. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor raportează că 1 din 8 femei vor fi diagnosticate cu cancer de sân invaziv în timpul vieții.

În 2013, spre exemplu, mai mult de 40.000 de femei și 464 de bărbați au murit de această boală.

Rata de supraviețuire a cancerului de sân

American Cancer Society (ACS) raportează că 62% din cazurile de cancer mamar sunt diagnosticate la o etapă localizată, ceea ce înseamnă că boala nu s-a răspândit dincolo de sân. Rata de supraviețuire de cinci ani pentru acele cancere de sân în stadiu incipient este de 99%. Rata de supraviețuire relativă de cinci ani scade odată cu evoluția bolii:

Etapa 2: aproximativ 93%

Etapa 3: aproximativ 72%

Etapa 4: aproximativ 22%

ACS raportează că ratele de supraviețuire s-au îmbunătățit în timp, dar a rămas cu aproximativ 10% mai mică pentru femeile negre.

Semne si simptome

Nu toate cazurile de cancer mamar vor avea semne și simptome care pot fi observate imediat de către pacient. Acesta este motivul pentru care screening-ul de rutină, adică mamografiile programate regulat, este considerat de mulți medici drept esențial pentru îmbunătățirea ratei de supraviețuire a bolii.

Cu toate acestea, unele cancere de sân nu se manifestă. Dacă observați oricare dintre următoarele semne, așa cum a subliniat Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering, consultați imediat medicul dumneavoastră:

O umflătură sau îngroșare a pielii în apropierea sânului sau sub braț

Tumefierea sau contracția inexplicabilă a sânului, în special a unua singur

Scurgere de fluid, altul decât laptele matern, care are loc fără stoarcerea mamelonului

Modificări ale pielii la nivelul sânului, cum ar fi înroșirea, înlăturarea îngroșarea sau aspectul de coajă de portocală

Un mamelon care devine scufundat, roșu sau îngroșat

La oricare dnte aceste siptome este necesară o consultație la medic, iar o mamografie efectuată cu regularitate poate crește semnificativ rata de supraviețuire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel