Vitamina D, efect benefic în cancerul de colon. Cum poate crește rata de supraviețuire

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

Vitamina D ar putea avea un efect benefic în cancerul de colon. De asemena, cercetătorii spun că ar putea scădea riscul de deces și în alte forme de cancer. 

Vitamina D, "vitamina soarelui", poate fi de ajutor pentru persoanele diagnosticate cu cancer de colon, spune Charles Fuchs, MD, MPH, director al Yale Cancer Center.

Un mic studiu clinic, numit "Procesul Sunshine", a constatat că riscul de a muri de cancerul de colon a fost mai scăzut pentru cei cu niveluri ridicate de vitamina D în sânge, decât pentru cei care aveau un nivel mai mic de vitamina D în sânge, potrivit medicalxpress.com. Dr. Fuchs a efectuat cercetarea cu colegii de la Institutul de Cancer Dana Farber, iar rezultatele au fost publicate în JAMA.

Vitamina D a scăzut riscul de deces

Unui grup de 139 de pacienți cu cancer colorectal metastatic i-a fost prescris chimioterapie standard și suplimente de vitamina D. Un grup a primit o doză mare de vitamină D (8000 de unități internaționale [UI] zilnic timp de 14 zile urmată de 4 000 UI/zi după aceea), iar celuilalt grup a primit doze mici (400 UI, găsite în cele mai multe multivitamine).

Dr. Fuchs și colegii săi au descoperit ca 69 de pacienți care au primit doze mari de vitamina D cu au experimentat o îmbunătățire cu 36 la sută în rata de progresie a cancerului sau a decesului, în comparație cu cei 70 de pacienți care au primit suplimente cu doze mici.

În mod specific, durata de timp înainte de înrăutățirea bolii a fost mai mare (un timp median de 13 luni) comparativ cu cei care au fost suplimentați cu doze mai mici, a căror boală s-a agravat după aproximativ 11 luni.

„Studiul nostru sugerează că adăugarea de doze mari de vitamina D la chimioterapie pentru cancerul colorectal poate îmbunătăți eficacitatea terapiilor noastre standard”, spune dr. Fuchs. ”În cele din urmă, aceasta reprezintă o intervenție relativ necostisitoare, care ar putea face o diferență semnificativă în viața persoanelor diagnosticate cu cancer colorectal.”

Dr. Fuchs este un medic oncolog orientat spre cancerul gastro-intestinal cercetător. "Lucrăm cu Institutul Național al Cancerului pentru a face un proces național, pentru a confirma rezultatele într-un grup mai mare de oameni", spune el. „Până la finalizarea unui studiu de confirmare mai mare, nu aș recomanda doze mari de vitamina D ca o practică de rutină."

Vestea că vitamina D poate ajuta la supraviețuirea cancerului de colon nu înseamnă că ar trebui să devii un adorator al soarelui. "Nu aș sfătui acest lucru", spune dr. Fuchs. Melanomul este o formă de cancer de piele care poate pune viața în pericol și rezultă din expunerea la soare. "În studiul nostru, vitamina D a fost administrată prin suplimente. Suplimentele și alimentele sunt singura modalitate sigură de a obține beneficiile pentru sănătate ale vitaminei fără expunere la risc pentru cancerul de piele", a mai spus el.

Posibil să aibă efect și la alte forme de cancer

Această constatare ar putea să aibă aplicabiltate și la alte tipuri de cancer. "Există studii care sugerează că vitamina D poate fi benefică și în cazul altor tipuri de cancer. Cu toate acestea, studiul nostru a fost limitat la cancerul colorectal și trebuie să studiem această întrebare cu un cancer la un moment dat.”

De asemenea, este important de observat că această constatare se referă la cotele de supraviețuire pentru cei care au fost diagnosticați deja cu cancer de colon, dar nu este o modalitate de a preveni aceasta.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, un studiu clinic amplu realizat în 2018 arată că administrarea de vitamina D nu reduce riscul de cancer. Unele lucruri care reduc riscul de cancer, spun Dr. Fuchs, includ renunțarea la fumat, alimentația sănătoasă, evitarea consumului de alcool, evitarea consumului de carne roșie, menținerea unei greutăți normale și exerciții regulate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel