Boli cardiace: e alcoolul bun pentru inimă? Cea mai sigură cantitate

Florina Pop |
Data publicării:
Alcool  FOTO: pexels.com
Alcool FOTO: pexels.com

Specialiștii mereu recomandă un consum moderat de alcool. Un studiu susține inclusiv că zero ar fi cea mai sigură cantitate de alcool consumată.

Boli cardiace, alcool. „O cantitate moderată de alcool este bună pentru inima ta. Dar cercetări mai recente au pus sub semnul întrebării acest lucru. De fapt, aceste noi informații mi-au făcut să mă gândesc cum vorbesc cu pacienții mei despre alcool și sănătatea inimii. Cercetările privind alcoolul și efectul asupra sănătății noastre au limitări", scrie, pe blogul platformei webmd.com, cardiologul american Todd Hurst.

Acesta susține că mare parte din studii depind de auto-raportare, fapt ce scade șansele de acuratețe, iar unele cercetări nu țin cont de modificările în consumul de alcool pe parcursul unei vieți.

Cardiologul consideră că consumul de alcool - mai mult de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbați, 7 băuturi pentru femei - poate duce la boli cardiace, slăbind miorcardul, precum fibrilație atrială. Însă, pe de altă parte, alte studii sugerează că un consum de alcool ar diminua riscul atacului de cord. Prin urmare, ce înseamnă consum moderat? Câte pahare?

„Până la 2 băuturi pe zi pentru bărbați și una pe zi pentru femei. Cu toate acestea, cercetări mai recente au sugerat că o cantitate sigură de alcool poate fi de fapt jumătate din acest lucru (n. r. jumătate din valorile date mai sus)", adaugă cardiologul.

Boli cardiace, alcool: concluziile altor studii

Două cercetări recente prezentate la întâlnirea reprezentanților Colegiului American de Cardiologie pun sub semnul întrebării că un consum moderat de alcool ar duce într-adevăr la o inimă sănătoasă.

Primul studiu, făcut pe peste 17.000 de adulți din State, a demonstrat că 7-13 băuturi pe săptămână cresc riscul de a avea hipertensiune arterială cu 53% și dublează riscul hipertensiunii din stadiul 2 (tensiune arterială> 140/90 mm Hg).

Al doilea studiu a urmărit legătura dintre fibrilația atrială (Afib) și consumul de alcool. Băutorii moderați (sub 10 băuturi pe săptămână) cu Afib au fost împărțiți aleatoriu în două grupe: unul care a continuat să bea moderat, în timp ce celălalt grup nu a consumat aproape deloc alcool (în medie 2 băuturi pe săptămână). Concluziile după 6 luni: cei care beau puțin alcool au avut 37% mai puțin Afib și au slăbit față de cei care au continuat să bea cu moderație.

Boli cardiace, alcool: cea mai sigură cantitate

O cercetare amplă publicată în Lancet vine cu o altă concluzie: cea mai sigură cantitate de alcool este zero. Potrivit acesteia, riscurile pentru sănătate nu au crescut semnificativ decât după o băutură pe zi, iar cei care au băut mai puțin de 1 băutură pe zi nu au avut niciun beneficiu pentru sănătate.

„Pentru pacienții mei cu tensiune arterială ridicată, voi sublinia faptul că limitarea alcoolului la mai puțin de 7 băuturi pe săptămână poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Și pentru pacienții mei cu Afib, îi voi spune că lipsa alcoolului poate fi cea mai bună opțiune. (...) Dacă beți alcool, discutați cu medicul dumneavoastră despre cât de mult este potrivit pentru dumneavoastră", încheie postarea cardiologul Todd Hurst.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel