Inimă, tensiune arterială: care rasă este mai expusă

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Inimă
Inimă

Unele grupuri etnice din State au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiace față de altele, se arată pe site-ul Școlii de Medicină Harvard.

În Statele Unite, anumite grupuri rasiale și etnice se confruntă cu un risc mai mare de a muri de boli de inimă decât altele. Site-ul Școlii de Medicină Harvard citează cele mai recente statistici ale Asociației Americane de Inimă și precizează că populația de culoare (negrii) prezintă cel mai mare risc de afecțiuni cardiovasculare, urmată de cea a albilor non-albii hispanici, respectiv de hispanici.

Inimă, rasă: moștenirea genetică și alți factori

„O persoană de orice rasă poate moșteni un profil genetic cu risc scăzut, dar apoi crește într-un mediu fără acces la alimente sănătoase sau locuri sigure să facă sport", spune medicul Elliott Antman, cardiolog la Spitalul Brigham and Women's și profesor la Harvard Medical School.

Acesta subliniază că și alți factori socio-economici pot induce o stare cronică de stres dificil de cuantificat, dar acum este din ce în ce mai recunoscută ca un factor important de risc pentru bolile de inimă.

Inimă, rasă: populația de culoare și sarea

Specialistul de la Harvard consideră că riscul crescut al bolilor cardiace printre populația de culoare din State s-ar datora unei diferențe genetice care o predispune la hipertensiune arterială. Acesta explică: față de albi, negrii tind să fie mai sensibili la sare, ceea ce înseamnă că trupurile lor tind să rețină sodiu și apă. „Asta poate fi un avantaj de supraviețuire evolutiv atunci când trăiești într-un climat cald, uscat, cum ar fi în Africa. (...) Dar în America, cu climatul său mai rece - și alimentele cu conținut ridicat de sodiu disponibile pe scară largă - , este un dezavantaj", spune medicul Elliott Antman.

Inimă, rasă: hispanicii din State

Cea mai mare minoritate etnică din Statele Unite sunt hispanici și reprezintă un grup destul de divers. Două treimi dintre ei sunt de origine mexicană. Deși au riscuri mari să dezvolte obezitate și diabet, hispanicii din America sunt cu aproximativ 25% mai puțin susceptibili de a muri de boli de inimă decât albii non-hispanici. 

„Acest așa-numit paradox hispanic nu este pe deplin înțeles, deși unii experți consideră că ratele lor scăzute de fumat ar putea fi un factor. Doar sub 11% din hispanici fumează comparativ cu aproximativ 16% de non-hispanici", se arată pe health.harvard.edu.

Inimă, rasă: chinezi versus indieni

Deși asiatici sunt o populație mică, dar în creștere, în State, s-a observat că aceia originari din Asia de Est (China, Japonia și Coreea) au rate mai scăzute ale bolilor cardiovasculare decât cei din Asia de Sud (din Bangladesh, India, Nepal, Pakistan și Sri Lanka). Aceștia din urmă ar avea, susține sursa citată, o tendință genetică de a acumula grăsime abdominală, periculoasă pentru inimă.

Inimă, rasă: concluzie

„Deși este util să fii conștient de acești factori de risc rasiali și etnici, patrimoniul tău este doar unul dintre factorii care influențează sănătatea inimii tale. Concentrați-vă mai mult pe factorii pe care îi puteți modifica, cum ar fi consumul unei diete cu conținut scăzut de sodiu, evitarea tutunului, rămânerea activă și menținerea unei greutăți sănătoase", recomandă specialistul de la Harvard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel