Afine, tensiune arterială: cu ce ne ajută aceste fructe

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Afinele  FOTO: pexels.com
Afinele FOTO: pexels.com

Afine, tensiune arterială. O cană de afine pe zi ar ține sub control tensiunea arterială și ar îmbunătăți funcția vaselor de sânge, susține un studiu.

Afine, tensiune arterială. Consumarea a 200 de grame de afine pe zi ar ajuta tensiunea arterială, poate îmbunătăți funcția vaselor sanguine și poate scădea tensiunea arterială sistolică, sugerează un studiu, citat de health.harvard.edu.

Cercetarea a fost publicată online pe 16 februarie 2019 în „The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences".

Afine, tensiune arterială: în ce constă testul

Autorii studiului au recrutat 40 de bărbați sănătoși și le-au dat în mod aleatoriu fie o băutură care conținea 200 de grame de afine întregi, fie o băutură care arăta și avea un gust similar cu afinele. Timp de o lună au oferit aceste băuturi, perioadă în care echipa de cercetători a monitorizat tensiunea arterială a bărbaților și dilatarea mediată de flux a arterei brahiale în brațele superioare. Asfel se este măsurat modul în care artera se lărgește atunci când fluxul de sânge crește și este un marker al riscului redus al bolilor cardiovasculare.

Aceștia au observat că dilatarea mediată de flux a crescut cu aproximativ 2% în două ore după consumarea băuturii de afine și efectul a fost menținut după o lună de consum zilnic. Dar și că tensiunea arterială sistolică a scăzut cu o medie de 5 milimetri de mercur. Efectul a fost similar cu cel din medicamentele prescrise pentru tensiune arterială.

Afine, tensiune arterială: rezultate finale

Specialiștii au pus efectul experimentului pe seama antioxidanților găsiți în cantități mari în afine – antioxidanți numiți antociani, care dau acestor fructe culoarea lor întunecată. Antocianii, a mai arătat testul, îmbunătățesc funcția celulelor endoteliale din organism, celule care ajută la fluxul sanguin și la reglarea tensiunii arteriale.

Cercetătorii au adăugat că afinele nu numai că ar controla tensiunea arterială ridicată, dar ar și împiedica apariția hipertensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel