Cancerul de sânge, risc mai mare dacă ai rude afectate de boală

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Leucemie
Leucemie

Cancerul de sânge ar putea fi mai frecvent la persoanele care au o rudă de gradul I afectată de o formă a bolii. Cifrele arată un risc mai mare.

Dacă o rudă apropiată a avut o formă de cancer de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu), aveți un ric mai mare de a face o formă  boli, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au analizat datele de la 16 milioane de oameni din Suedia, inclusiv peste 153.000 diagnosticați cu cancer de sânge și peste 391.000 din rudele lor de gradul întâi: părinți, frați sau copii.

Pacienții care au avut în familie rude apropiate cu această boală au reprezentat 4,1% din toate diagnosticele de cancer de sânge. Aceasta este o rată mai mare decât pentru cancerele sistemului nervos, rinichi sau pancreas. Totuși, este mai mică decât în cazurile de cancer la sân, colon și prostată, care variază între 8% și 15%, potrivit studiului.

Anumite forme de cancer, risc mai mare 

Cel mai mare risc familial de cancer de sânge a fost pentru anumite limfoame Hodgkin, limfom limfoplasmatic și limfom cu celule de manta. De asemenea, s-au constatat riscuri semnificative în familie pentru policitemia vera, mielodysplasia și trombocitemia esențială.

Cercetătorii au declarat că studiul, publicat în revista Blood, este cea mai mare și mai cuprinzătoare evaluare bazată pe datele de cancer de sânge ale popuației, la rudele de gradul I ale persoanelor afectate.

„Aceste informații îmbunătățesc înțelegerea noastră a cauzelor cancerului de sânge - și a potențialei predispoziții moștenite - și ar trebui să ajute la identificarea și caracterizarea factorilor genetici de risc pentru cancerul de sânge, precum și modul în care gestionăm cel mai bine clinic pacienții și rudele lor”, a spus autorul principal dr. Amit Sud, într-un comunicat de presă.

„Rezultatele ar trebui, de asemenea, să încurajeze conversațiile dintre familii, clinicieni și pacienți despre riscul familial”, a adăugat Sud, membru în echipa de cercetare în genetică și epidemiologie la Institutul de Cercetări Cancer, din Londra.

Posibile teste genetice în viitor 

În prezent se fac eforturi pentru a dezvolta linii directoare definitive de screening pentru cancerul de sânge. „Sperăm că aceste date solide vor fi folosite pentru ghidurile privind testarea genetică și screeningul. Cu siguranță, există un număr de indivizi, cum ar fi cei cu o rudă diagnosticată la o vârstă fragedă sau cu mai mult de o rudă de prim grad afectată, pentru pentru care consilierea, testarea genetică și supravegherea pot fi adecvate ", a spus Sud.

 

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel