Accident vascular cerebral: unele antidepresive îl reduc cu 12%

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Accident vascular cerebral
Accident vascular cerebral

Unele antidepresive reduc riscul de accident vascular cerebral cu până la 12%, susține un studiu canadian făcut pe aproape un milion de oameni, timp de 6 ani.

Accident vascular cerebral, antidepresive. Cercetători de la Universitatea McGill din Canada au descoperit că unele persoane care luau antidepresive sau inhibitori de serotonină (SSRIs) și alte medicamente care le-au crescut nivelul serotonină au avut un risc mai mic de accident vascular cerebral. SSRIs - inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei - sunt cele mai prescrise pastile antidepresive.

Studiul s-a făcut de-a lungul a 6 ani pe 938.000 de persoane cărora medicii britanici le-au prescris pastile anti-depresive.
Rezultatele, susțin cercetătorii, sunt utile pentru medici deoarece persoanele care suferă de depresie au adesea riscuri ridicate de boli de inimă și accident vascular cerebral. Însă, cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada încă nu sunt siguri de ce există această legătură și spun că este un efect atât de mic încât nu ar trebui să influențeze prescrierea de antidepresive. Aceștia cred că doctorii ar trebui să opteze pentru medicamentele care se potrivesc cel mai bine simptomelor pacienților.

"Antidepresivele sunt medicamente prescrise în mod obișnuit și sunt prescrise frecvent persoanelor cu risc cardiovascular crescut", a declarat, pentru dailymail.co.uk, medicul Christel Renoux, profesor de neurologie și neurochirurgie la Universitatea McGill și autorul principal al studiului.

Accident vascular cerebral, antidepresive: 15.860 de britanici din aproape un milion au făcut AVC

Christel Renoux mai afirmă că studiul a urmărit dacă riscul de evenimente cardiovasculare poate varia în funcție de gradul de inhibare a recaptării serotoninei de antidepresive.

În cercetarea coordonată a folosit o bază de date din peste 15 milioane de rezidenți din Marea Britanie, a identificat mai mult de 938.000 de persoane, cu o vârstă medie de 46 de ani, care au luat antidepresive. Echipa de cercetare a monitorizat participanții timp de 6 ani. Dintre aceștia, 15.860 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele ale căror medicamente antidepresive au crescut cel mai mult nivelul de serotonină au avut un risc cu 12 % mai mic de a suferi un AVC.

Cercetătorii au identificat și la ce tip de AVC apare: cele mai frecvente sunt accidente vasculare cerebrale ischemice. Însă, aceștia nu știu exact de ce stimularea serotoninei poate face creierul mai rezistent la impactul potențial fatal al unui cheag de sânge.

Se știe că antidepresivele reduc trombocitele în sânge și îngreunează formarea cheagurilor de sânge. Însă, continuă Renoux, sunt necesare studii suplimentare.

Studiul a fost publicat pe 7 august în revista Neurology. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel