Când și de ce trebuie să ne extragem măselele de minte. Alin Gabor: Mari șanse să îți pună viața în pericol

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cand si de ce trebuie sa ne extragem maselele de minte - FOTO: Freepik@proostoleh
cand si de ce trebuie sa ne extragem maselele de minte - FOTO: Freepik@proostoleh

Când și de ce trebuie să ne extragem măselele de minte. De ce unele persoane nu au măsele de minte.

Când și de ce trebuie să ne extragem măselele de minte și care riscul la care ne supunem dacă acestea se infectează. De ce sunt persoane care nu mai au măsele de minte.

De ce trebuie să ne extragem măselele de minte și care este legătura cu evoluția specie umane. Măselele de minte sunt ultimii dinți adulți care erup. Majoritatea oamenilor au patru măsele de minte în partea din spate a gurii - două în partea de sus, două în partea de jos.

Măselele de minte impactați pot duce la durere, deteriorarea altor dinți și alte probleme dentare. În unele cazuri, măselele de minte impactate pot să nu cauzeze probleme aparente sau imediate. Dar pentru că sunt greu de curățat, pot fi mai vulnerabile la cariile dentare și la bolile gingivale decât sunt alți dinți.

Vezi și: Alimentul care reduce te ajută să slăbești, dar provoacă dureri de cap. Ce alte beneficii și reacții adverse are

De ce sunt persoane cărora nu le mai erup măselele de minte

Dr. Alin Gabor, medic stomatolog și asistent universitar a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola, de ce unor persoane nu le mai erup dinții de minte.

”Specia umană este într-o continuă evoluție. Se consider că lipsa măselelor de minte sau a premolarilor nr. 2 dacă dispar nr. 2 din fiecare serie de dinți se consideră o evoluție. S-a început cu măselele de minte. Pe vremea omului preistoric se știa că omul prehistoric, aveam gura foarte mare, iar capul redus. Nu folosea partea intelectuală, iar alimentele nu erau procesate, astfel că avea nevoie de foarte mulți dinți pentru a face digestia alimentelor. Masticația este primul pas al digestiei.

Aveam nevoie de mulți dinți pentru a mânca alimentele crude, inclusiv carnea. Odată cu evoluția, s-au procesat și alimentele, am evoluat foarte mult și intelectual și s-a inversat proporția, adică ne-a crescut foarte mult capul și dinții au început să scadă ca număr pentru că nu mai avem nevoie de ei.

Masticația produce o auto-curățirea dinților. Măselele de minte nu prea mai au rost în cavitatea bucală decât în situații ideală, când maxilarele sunt masive, iar dinții sunt mici și noi ajungem cu periuța de dinți să curățăm zona respectivă”, a explicat dr. Alin Gabor, medic stomatolog și asistent universitar în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

Vezi și: De ce este bine să ai păr pe picioare. Boala gravă de care suferi când acesta lipsește. Ce spune despre sănătatea ta

Când este nevoie de extracția măselelor de minte

”Nu este neaparat o indicație extracția măselei de minte. Sunt măsele de minte care erup drept, ca ceilalți dinți, dar și atunci trebuie ținuți sub supraveghere să nu apară caria.

Dacă apar infecții, trebuie să calculăm raportul privind investiția cu efectele și beneficiul în cavitatea bucală. În majoritatea cazurilor luăm în calcul extracția măselei de minte pentru că decât să reface cu o construcție, pivot, coroană, zona respectivă costă foarte mult și beneficiile sunt puține.

Dacă măseaua de minte erupe strâmb, luăm decizia de a scoate sau nu măseara de minte. Dacă strâmbă ceilalți dinți, efectiv produce un efect de abraziune și riscul este să se carieze ambele măsele și pentru profilaxie, scoți măselele de minte.

Măseaua de minte erupe separate de ceilalți dinți. Este învelită într-un săculeț. Este protejată până ajunge în gura noastră, până erupe. Odată eruptă, săculețul nu dispare imediat”, a mai explicat dr. Alin Gabor.

Vezi și: Semnul de pe față care arată dacă suferi de boli cardiovasculare. Dacă observi ASTA, ai un risc de 10 ori mai mare de a avea boli de inimă

Măselele de minte, risc de infecții

”Dacă intră bacterii între săculețul acela și măseaua de minte, apare ceea ce numim pericoronarită, adică inflamația acelui săculeț cu puroi, umflarea zonei respective, iar extracția este mult prea complicată și nu se face extracție la cald. Trebuie să îl trecem prin antibiotice, să scădem infecția în zona respectivă, iar dacă pacientul este neglijent, există mari șanse să își pună viața în pericol, pentru că în zona asta există vase foarte mari de sânge, iar dacă bacteriile și puroiul migrează în zona respectivă, se poate ajunge la septicemie, adică infecție generalizată în corp. 

Cel mai bine este ca pacienții să se prezinte la consult. Se face CT, ne ajută 3D să vedem poziționarea măselei de minte. La nivelul celei de jos, se află nervul mandibular care se află în apropierea măselei de minte. Dacă măseaua de minte îmbracă acest nerv, sunt foarte mari șansele ca pacientul să rămână cu o parestezie, adică cu o pareză parțială a zonei respective. 

Depinde foarte mult. Acolo trece și un nerv care merge la limbă. Dacă nervul merge la minte, este foarte neplăcut să rămâi fără gust pe jumătate de limbă. Trebuie calculate și riscurile. 

Nu este dureroasă extracția în sine. Dar dacă extracția este complicată, corpul trebuie să se refacă ca la orice operație. Aduce mult sânge în zona respectivă și se inflamează. Există o perioadă cu o jenă în zona respectivă. În majoritatea cazurilor, recomandăm extracția molarilor de minte, tocmai pentru a nu avea probleme pe viitor”, a mai precizat dr. Alin Gabor.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel