CĂRBUNELE ACTIVAT: la ce e bun cu adevărat. Mituri doborâte de știință

Dana Lascu |
Data publicării:
Carbune activat. Foto: Unsplash / Laura Chouette
Carbune activat. Foto: Unsplash / Laura Chouette

Cărbunele activ, numit și cărbune medicinal, este un vechi remediu, fiind folosit de pe vremea grecilor și a egiptenilor împotriva problemelor intestinale, în curele de detoxifiere, dar și în produsele cosmetice. Dar la e ce bun cu adevărat?

„Cărbune activ” este similar cu cel obișnuit, dar este produs încălzind cărbunele comun la temperaturi înalte, în prezența unui gaz. Acest proces determină cărbunele să dezvolte în interior o mulțime de spații interne sau pori. Acești pori ajută cărbunele activ „să prindă” substanțele chimice nocive și să prevină absorbția acestora. 

Din acest motiv, cărbunele activ este de obicei administrat pe cale orală pentru a trata cazurile de otrăvire. Este, de asemenea, utilizat pentru gaze intestinale (flatulență), pentru colesterol ridicat, mahmureală, stomac deranjat și probleme cu fluxul biliar (colestază) în timpul sarcinii.

Cât de eficient este?

Baza de date a medicamentelor naturale (Natural Medicines Comprehensive Database din SUA) evaluează eficiența unor substanțe pe baza dovezilor științifice în conformitate cu următoarea scară: Eficace; probabil eficiente; posibil eficiente; posibil ineficiente; probabil ineficiente; ineficiente și dovezi insuficiente pentru a fi evaluat.

Conform acestei surse (link direct sursa informațiilor), evaluările de eficacitate pentru CĂRBUNELE ACTIVAT sunt următoarele:

Posibil eficient pentru:

Otrăvire. Cărbunele activ este util pentru prinderea substanțelor chimice pentru a opri unele tipuri de otrăvire atunci când este utilizat ca parte a tratamentului standard. Trebuie administrat în decurs de 1 oră după ce a fost ingerată o otravă. Nu pare a fi benefic dacă este administrat la 2 sau mai multe ore după unele tipuri de otrăvire. Și cărbunele activ nu pare să ajute la oprirea tuturor tipurilor de otrăvire.

Dovezi insuficiente pentru a evalua eficacitatea pentru: 

Diaree cauzată de tratamentul medicamentos împotriva cancerului. Irinotecanul este un medicament pentru cancer despre care se știe că produce diaree. Cercetările timpurii arată că administrarea de cărbune activ în timpul tratamentului cu irinotecan scade diareea, inclusiv diareea severă, la copiii care iau acest medicament.

Scăderea sau blocarea fluxului de bilă din ficat (colestază). Ingestia cărbunelui activat pare să ajute la tratarea colestazei în timpul sarcinii, potrivit unor rapoarte de cercetare timpurii.

Indigestie (dispepsie). Unele cercetări arată că administrarea anumitor produse combinate care conțin cărbune activ și simeticonă, cu sau fără oxid de magneziu, pot reduce durerea, balonarea și sentimentul de plenitudine la persoanele cu indigestie. 

Gaze (flatulență). Unele studii arată că administrarea de cărbune activat este eficientă în reducerea gazelor intestinale. Dar alte studii neagă asta. 

Mahmureală. Cărbunele activat este inclus în unele remedii pentru mahmureală, dar experții sunt sceptici cu privire la cât de bine ar putea funcționa. Cărbunele activat nu pare să „prindă” bine alcoolul.

Colesterol ridicat. Până în prezent, studiile nu sunt de acord cu privire la eficacitatea administrării cărbunelui activat pe cale orală pentru a reduce nivelul colesterolului din sânge.

Niveluri ridicate de fosfat în sânge (hiperfosfatemie). Cercetările arată că administrarea cărbunelui activ zilnic timp de până la 12 luni pare să reducă nivelul fosfatului la persoanele cu boli de rinichi, inclusiv la cei care fac hemodializă și au niveluri ridicate de fosfați.

Vindecarea ranilor. Studiile privind utilizarea cărbunelui activ pentru vindecarea rănilor au  rezultate contradictorii. Unele cercetări timpurii arată că utilizarea bandajelor cu cărbune activ ajută la vindecarea rănilor la persoanele cu ulcere venoase ale piciorului. Dar alte cercetări arată că același produs nu ajută la tratarea rănilor de pat (la persoanele care zac în pat mult timp) sau a ulcerelor venoase ale piciorului.

Atenție, însă!

În caz de ocluzie intestinală (GI) sau de mișcare lentă a alimentelor prin intestin: Nu utilizați cărbune activat dacă aveți orice fel de obstrucție intestinală, avertizează specialiștii! De asemenea, dacă aveți o afecțiune care încetinește trecerea alimentelor prin intestin (peristaltism redus), nu utilizați cărbune activ, cu excepția cazului în care sunteți monitorizat de medicul specialist.

Are interacțiuni cu medicamente?

Fii precaut cu aceste combinații:

- Alcool (etanol). Cărbunele activ este uneori folosit pentru a preveni absorbția otrăvurilor în organism. Dacă bei alcool când iei cărbune activ, asta poate scădea eficiența cărbunelui activat în a preveni absorbția otrăvurilor.

- Pilule contraceptive (medicamente contraceptive). Cărbunele activ absoarbe substanțele din stomac și din intestine. Luarea cărbunelui activ împreună cu pilulele contraceptive poate reduce eficiența acestora. Pentru a preveni această interacțiune, luați cărbune activ cu cel puțin 3 ore după și 12 ore înainte de a lua pilule contraceptive.

- Medicamente administrate pe cale orală (medicamente orale). Cărbunele activ absoarbe substanțele din stomac și din intestine. Luarea cărbunelui activ împreună cu medicamentele administrate pe cale orală poate reduce cantitatea de substanțe pe care corpul o absoarbe și poate reduce eficacitatea medicamentelor. Pentru a preveni această interacțiune, luați cărbune activ la cel puțin o oră după ce luați medicamentele care vă sunt prescrise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel