Care e intervalul orar IDEAL pentru SOMN. Vlad Ciurea: E cel mai bun!

Care e intervalul orar ideal pentru somn - Foto: Pexels @Ketut Subiyanto
Care e intervalul orar ideal pentru somn - Foto: Pexels @Ketut Subiyanto

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a explicat care este intervalul orar ideal pentru odihnă, adică orele în care avem "cel mai bun somn".

Medicul Vlad Ciurea este cunoscut pentru sfaturile sale extrem de importante pentru un creier sănătos. Potrivit lui ceasul biologic al corpului uman nu ar trebui schimbat pentru că organele interne se activează în anumite intervale orare.

"Un alt mister al creierului este ceasul biologic, ne este impregnat genetic. Este foarte greu să îl schimbi şi e bine să nu-l schimbi. De aceea este important somnul.

Primul organ care pleacă la 1-2 noaptea este ficatul, căile biliare. După datele fiziologice, ele pornesc primele. Urmează plămânii, colonul. Testosteronul are cel mai mare nivel la ora 6 dimineaţa. Se pornește organismul şi ajungem la ora 10-11 când elementul central, creierul, funcționează la maxim.

Urmează stomacul, unde trebuie o siestă. Creierul mai are un maxim de funcționare între orele 16:00 şi 18.00 după care şi organele încep rând pe rând să funcționeze din ce în ce mai puţin.

Adevărul despre ADITIVII pe care-i mâncăm zilnic. "Sunt cancerigeni" și "eticheta VERDE", înțelese GREȘIT. Ce e NITRITUL de sodiu

Organele digestive nu funcționează, de aceea când te culci cu burta plină nu poţi digera.

Accidentele vasculare, infarctul miocardic se petrec foarte multe noaptea, tocmai din cauză că aceste organe nu mai funcționează bine, iar noi le-am încărcat", a explicat Vlad Ciurea, la Antena 3.

În plus, în ceea ce privește orele pentru cel mai bun somn, medicul neurochirurg spune că: "Creierul trebuie să se odihnească! Este dovedit că spre seară activitatea cerebrală scade. Scad toate funcțiile: atenția, memoria, judecata, decizia.

Cel mai bun somn este între ora 22.00 și 24.00. Trebuie să respectăm acest somn", a mai spus Vlad Ciurea.

Sfaturi pentru un somn odihnitor. Ce nu trebuie să ai în dormitor

 

Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de la pepenele roșu

După o zi agitată, este firesc să ne dorim cu toții să avem un somn liniștit, dar mai ales odihnitor, iar pentru asta este nevoie de o rutină, care o dată învățată ne poate îmbunătăți starea de bine și calitatea vieții de zi cu zi. 

Pe contul său de Facebook, medicul Vasi Rădulescu a venit cu câteva sfaturi pe care fiecare dintre noi le poate pune în aplicare, cu puțin ”exercițiu”, însă cu rezultate foarte bune. 

”1. Este indicat să nu iei în dormitor telefonul mobil, pentru că-l vei verifica de multe ori. Pe lângă faptul că îți va menține atenția la nivel înalt, te va bombarda și cu lumină albastră, care inhibă eliberarea melatoninei, un hormon crucial în inițierea și menținerea somnului.

2. Nu ține în dormitor niciun alt dispozitiv care emite lumină albastră, aici incluzând și televizorul.

3. Dormi la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul adoarme mai bine la 18-19 grade. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar așa arată studiile; o poți crește, dar lasă cu câteva grade mai jos decât în restul casei.

4. Seara evită să consumi alcool și prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua și nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.

5. Lenjerie de pat și de corp cât mai confortabile. Fără șosete. Fără obiecte inutile prin pat.

6. Să fie liniște. Dacă vine zgomot de afară, ia un dispozitiv cu sunete albe (imită un ventilator, natura, marea, focul). Sunt ieftine și bune.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel