Care e tensiunea normală. De ce ai tensiune dimineața. Orele la care să nu îți iei niciodată tensiunea. Dr. Rodica Niculescu: E bine să vă luați tensiunea de 3 ori

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Care e tensiunea normală - Foto: Freepik @twenty20sparkass
Care e tensiunea normală - Foto: Freepik @twenty20sparkass

Care e tensiunea normală și care sunt orele la care să nu-ți iei niciodată tensiunea. O altă greșeală pe care ai făcut-o mereu. De ce ai tensiune dimineața.

Tensiunea arterială este măsura forței cu care sângele lovește pereții arterelor pe măsură ce este pompat de inimă. Aceasta se măsoară în milimetri de mercur (mmHg) și este prezentată ca două valori: tensiunea sistolică și diastolică.

Tensiunea sistolică este valoarea superioară și măsoară presiunea arterială în momentul în care inima bate și pompează sângele.

Tensiunea diastolică este valoarea inferioară care indică presiunea arterială atunci când inima este în repaus, între bătăi.

Tensiunea arterială ne oferă informații vitale despre funcția inimii și sănătatea vaselor de sânge. O tensiune arterială anormal de mare sau scăzută poate indica probleme de sănătate care necesită atenție medicală.

Sanador

Care este tensiunea recomandată, de fapt, pentru că valorile s-au tot schimbat de-a lungul timpului.

120 cu 80, o valoare greșită. "Nu se va întâmpla niciodată asta"

"Aici este o discuție. Sunt niște ghiduri pe care toată lumea are obligația să le respecte și sigur să facem într-un fel o clasificare a pacienților în baza acestor ghiduri. Așa este corect. Până la urmă trebuie să ne încadrăm cumva. 

Discuția a fost că undeva peste 140 cu 90 tensiunea arterială suntem considerați hipertensivi

Între 130 și 140 cumva suntem considerați la o hipertensiune de graniță, că ar trebui să avem sub aceste valori.

Sub aceste valori într-un mod confortabil pentru atitudinea, metabolismul nostru și activitatea noastră. Pentru că noi trebuie să fim conștienți că niciodată nu avem aceeași valoare de tensiune de când ne sculăm până a doua zi dimineață. În niciun caz. 

Dacă mergem în terapie intensivă, unde pacienții sunt monitorizați și îi întrebăm pe pacienții noștri: fiul dvs. a venit astăzi - ca să dau un exemplu - vom observa o creștere a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, pentru că răspundem emoțional la aceste lucruri. 

Sunt modul nostru de adaptare la viața de zi cu zi. 

Sigur, noi încercăm să le păstrăm cumva sub o anumită valoare, dar categoric nu vom reuși", a declarat medicul Dr. Rodica Niculescu, medic specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Orele la care să nu-ți iei niciodată tensiunea. Cei mai mulți oameni greșesc

"Că dacă ridicăm o greutate mare de jos, iar ne va crește tensiunea și așa în fiecare discuție cu cei din jur ș.a.m.d. Ceea ce trebuie noi să învățăm este într-adevăr să ne controlăm tensiunea, să știm dacă avem anumite cauze care ne susțin aceste valori de hipertensiune, să le tratăm și să ne urmăm tratamentul medical, dar trebuie să acceptăm un echilibru fizic și psihic în care să ne trăim zilele cu activitatea noastră profesională și cu activitatea noastră liberă, să ne întreținem prin sport, pentru că este un mare adevăr. 

Știm că sportivii au o frecvență cardiacă mai jos și o tensiune mai jos, ci ei se pot adapta mult mai ușor unui efort. 

Își păstrează valorile acelea tensionale tocmai pentru că sunt antrenați.

Cred că asta este foarte important de reținut, nu neapărat o valoare bătută în cuie - trebuie să am în fiecare zi de dimineață până seara 120 cu 80. Nu se va întâmpla niciodată asta", a mai spus medicul Rodica Niculescu.

Când ne luăm tensiunea, e bine să o luăm de trei ori. Iată DE CE

"Ce trebuie să știm este modul corect de a ne lua tensiunea arterială, ceea ce este important, că pacienții noștri se trezesc dimineața speriați, își pun tensiometrul și au 18 tensiune. Este efortul de trezire fiziologic.

Dimineața și pe la ora 17:00 noi avem valori mai mari de tensiune. Fiziologic, e un model de adaptare a fiecăruia dintre noi. De aceea trebuie să ne luăm tensiunea de trei ori.

Dacă ne luăm tensiunea, e bine să ne luăm de trei ori tensiunea arterială, să ne uităm aproximativ la o medie, că nimeni nu stă să facă chiar calcule matematice. Medicina nu este matematică și în acest sens vom constata dacă într-adevăr valorile sunt cu mult sau peste 14 cu 9, atunci înseamnă că într-adevăr avem nevoie de tratament și de o reevaluare a statusului nostru", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel