Care îngheață mai repede: apa fierbinte sau apa rece? VIDEO

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Apa fierbinte îngheață mai repede decât cea rece FOTO: ABC News
Apa fierbinte îngheață mai repede decât cea rece FOTO: ABC News

Apa fierbinte îngheață mai repede decât cea rece, spune profesorul Dan Vodnar.

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, explică, pe pagina de Facebook a proiectului său, Știință cu sare și piper, de ce apa fierbinte îngheață mai repede decât apa rece.

”Știați că apa fierbinte îngheață mai repede decât apa rece?

Primul om care a observat acest fenomen, a fost Aristotel. De atunci și până în zilele noastre s-au format numeroase teorii referitoare la acest fenomen. Cea mai recentă teorie sugerează că, atunci când apa este încălzită, legăturile de hidrogen se întind pe măsură ce densitatea apei scade, iar moleculele se depărtează unele de celelalte.

În același timp, legăturile covalente se micșorează într-o oarecare măsură, eliberând o parte din energia legăturii. Procesul prin care este eliberată această energie este similar cu cel de răcire, iar din această cauză apa caldă îngheață mai repede decât apa rece”.

Oamenii se întreabă adesea, „câtă apă ar trebui să beau într-o zi?” S-ar putea să credeți că știți răspunsul, dar binecunoscuta „regulă” despre consumul a opt pahare de apă pe zi nu este tehnic adevărată. Cercetările publicate în British Medical Journal în 2007 au explorat de unde vine ideea că avem nevoie de opt pahare în fiecare zi pentru hidratare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această cifră se bazează pe un studiu din 1945, care a afirmat că avem nevoie de 2,5 litri apă pe zi.

Chiar dacă nu e vară, un pahar de apă rece, mai ales după ce am mâncat, nu e de refuzat. Este întotdeauna recomandat să bei minim 2 litri de apă în fiecare zi pentru a te menține hidratat. Dar uneori ne place să bem apă rece pentru a ne potoli setea, indiferent de sezon. În general, știm că consumul de apă în exces are propriile sale riscuri. Se crede adesea că apa rece poate provoca contractarea stomacului, ceea ce duce la probleme de digestie. De asemenea, atunci când bei apă rece, corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a menține temperatura interioară medie. Potrivit medicinei chineze, consumul de apă rece în timpul meselor poate crea un dezechilibru în organism.

Video despre fenomen:

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel