Carnea de miel, ouăle și vinul, avertisment la achiziționare. Anghel (ANPC): Pot prezenta un real pericol pentru sănătate

Sonia Baciu |
Data publicării:
carnea de miel. FOTO: Freepik @magryt
carnea de miel. FOTO: Freepik @magryt

La ce trebuie să fiți atenți atunci când achiziționați carnea de miel, un produs de bază pentru masa pascală, ouă și chiar vin.

Carnea de miel, ouăle și vinul sunt la mare căutare în această perioadă, iar reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) avertizează populația cu privire la locul de unde ar trebui acestea achiziționate, pentru a avea parte de produse de calitate și care să nu pună sănătatea, dar și bugetul în pericol, evitându-se comerțul stradal, direct din portbagajul comercianților de ocazie.

”Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea.

Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din portbagajele mașinilor chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a transmis directorul general al ANPC, Paul Anghel, pe contul său de socializare.

De asemenea, mai menționează că este important să fie verificate ”prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz  până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt”, a mai scris directorul APC, subliniind și aspectul preț, care trebuie să fie în concordanță între cel dela raft și cel de la casa de marcat.

Vezi și: Cât să fierbi ouăle pentru Paști și cum să faci cele mai frumoase ouă vopsite cu ce ai prin bucătărie. Chef Popescu: Sunt opțiuni sănătoase

Atenție la ouă și la vopseaua de ouă

În ceea ce privește achiziționarea ouălor, acesta trebuie făcută numai din locurile special amenajate și autorizate. ”Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine.

La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: categoria de calitate (A) și categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate) - XL, foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; L, mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g; M, mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g; S, mic: greutate mai mică de 53 g; o indicație a metodei de creștere a găinilor; o explicație a semnificației codului producătorului; data de valabilitate minimă”, a mai scris Paul Anghel.

Totodată, directorul ANPC face precizări și în privința vopselei de ouă, despre care spune că eticheta trebuie să conțină informații clare, precum: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale. În plus, atrage atenția cu privire la vopseaua ce poate avea alte destinații, vopseaua tipografică sau cea pentru textile, care pot ”prezenta un real pericol pentru sănătate”.

Vezi și: Vopseaua de ouă, TOXICĂ. Alertă, ne pune viața în PERICOL: De pe coajă, se transferă pe mână

La ce trebuie să fiți atenți când achiziționați vinul de Paște

Nici vinul nu a scăpat de avertismentul directorului ANPC, astfel, susține acesta ”conținutul etichetei  trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol.

Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, în funcție de conținutul de zaharuri”, a mai precizat Paul Anghel.

Mai mult decât atât, ”consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri. Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor”, a mai menționat directorul ANPC.

Vezi și: Rezistența la antibiotice, efecte surprizătoare asupra microbiomului. Au fost analizate mii de probe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel