Carte despre expertizele psihiatrice din România. Octavian Buda: cum a apărut psihiatria modernă

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Octavian Buda. Foto: DC Medical
Prof dr Octavian Buda. Foto: DC Medical

Octavian Buda, profesor de Istoria Medicinei, a editat recent lucrarea științifică denumită ”Giudețul nebuniei” în care tratează subiectul expertizelor psihiatrice pe teritoriul României. 

Invitat al emisiunii Academia de Sănătate, profesorul Octavian Buda, care predă Istoria Medicinei, a vorbit despre lucrarea științifică pe care a editat-o recent.

„Profesorul Octavian Buda, care este și profesor de Istorie a Medicinei, a editat de curând o lucrare foarte interesantă, intitulată „Giudețul nebuniei”, apărută la Editura Academiei Române, în care vorbește despre expertizele psihiatrice în trecutul românesc, și anume între anii 1646 și 1940. Sigur, o să ne vorbească dânsul mai pe larg despre aceste repere, de ce anume a ales aceste repere. Probabil că anul 1646 este anul în care a apărut prima reglementare, ca să spun așa, la nivelul conducătorului statului din acea vreme, Pravila lui Vasile Lupu, care dă și titlul lucrării de altfel, și anul 1940 pentru că atunci se încheie una dintre cele mai bune perioade din Istoria României”, notează prof dr Irinel Popescu.

Despre volumul care a văzut lumina tiparului, Octavian Buda spune că pornește de la1646, anul în care apar primele reglementări medicale pe teritoriul actualului stat român, reglementări ”ce sunt destul de sincrone cu perioada respectivă”.

”1646 este Pravila lui Vasile Lupu, iar în 1657 avem Pravila lui Matei Basarab. Ambele pravile se inspiră dintr-o jurisprudență de sorginte italiană în care sunt și elemente care țin de regulativele Țărilor Române din epoca respectivă, bizantine în mare măsură.

Acolo deja se discută despre aspecte care pot fi subsumate psihiatriei, mai ales a celei de ordin legal, a psihiatriei judiciare pentru că se comentează un aspect care azi sigur este la ordinea zilei în activitatea medico-legală psihiatrică: prezența sau absența discernământului, a răspunderii vis-a-vis de anumite fapte, de aspecte care țin de vârsta a treia, de discernământul acelora ce întocmesc acte cu consecințe patrimoniale și felul în care aceste lucruri care țin de dreptul civil, de dreptul familiei - acesta este o accepțiune modernă - dar ele sunt deja discutate și reglementate din epoca respectivă”, povestește profesorul Buda.

Antologia de studii subliniază că încă din secolul al XVII-lea există o coerență în a înțelege ceea ce ulterior s-a creat în psihiatria modernă:

”Cartea are două secțiuni. Într-una avem personalități din Istoria Medicinei românești care teoretizează aspectele care astăzi formează Psihiatria judiciară și interesant e că teoretizează în raportul cu curentul vremii - felul în care de la o disciplină largă, mare cum era Medicina Internă (...) începe să se structureze, mai ales în Franța mijlocului de secol XIX, o medicină numită medicină alienistă, care va deveni Psihiatria Modernă în care se structurează în plan conceptual tot notarul acesta al bolilor de ordin psihic cu consecințe în plan social”, afirmă profesorul Octavian Buda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel