Cât durează digerarea alimentelor? Răspunsul te-ar putea surprinde
Să fim realiști: majoritatea dintre noi nu apreciază munca pe care o face sistemul digestiv pentru noi. Dar ce se întâmplă cu mâncarea după ce o înghițim? Iată ce trebuie să știi despre ce se întâmplă...
Evident, primul pas pentru a digera mâncarea este să o băgăm în gură și să o mestecăm. În timpul acestui proces, glandele salivare umezesc alimentele, ceea ce face ca orice mâncare să treacă prin esofag mai ușor atunci când o înghițim, potrivit Institutului Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Rinichilor (NIDDK).
După ce se îndreaptă spre esofag, alimentele ajung în sfincterul esofagian inferior, un mușchi care se relaxează pentru a permite alimentelor să treacă în stomac. Apoi, mușchii stomacului amestecă alimentele cu sucurile digestive, iar glandele situate în mucoasa stomacului produc enzime și acid gastric care ajută alimentele să se descompună în continuare.
Apoi mâncarea trece prin intestinul subțire și gros. În intestinul subțire, nutrienții digerați și apa sunt absorbiți în sânge, iar în intestinul gros, deșeurile lichide sunt transformate în scaun, care este mutat în rect. Rectul, care se află la capătul inferior al intestinului gros, stochează scaunul până când este împins afară în timpul mișcării intestinului.
Cât durează de obicei întregul proces digestiv?
Timpul necesar pentru a digera mâncarea - de la momentul în care o bagi în gură până la momentul în care o elimini - depinde de mulți factori. „În general, este nevoie de două, până la cinci zile pentru ca oamenii să digere alimente”, spune Rabia De Latour, gastroenterolog.
Depinde foarte mult de tipul de mâncare consumată. Alimentele bogate în fibre pot accelera digestia, spune dr. De Latour. Ea adaugă că alimentele mai simple (neprelucrate) sunt mai ușor de digerat, deoarece corpului îi este mai dificil să descompună substanțele chimice complexe din alimentele procesate.
„Zaharurile complexe, alimentele bogate în grăsimi și în proteine se digeră mai greu”, spune Christine Lee, gastroenterolog la o clinică din Cleveland. De asemenea, merită remarcat: sistemul digestiv încetinește odată cu înaintarea în vârstă.
Ce afecțiuni au efect asupra sistemului digetsiv
Potrivit MedlinePlus, de la Biblioteca Națională de Medicină din SUA (USNLM), frecvente sunt cancerul, arsurile la stomac, intoleranța la lactoză și sindromul colonului iritabil.
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
5 alimente care te balonează cel mai tare
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Nu vei crede ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr doar 9 zile
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
