Cât durează digerarea alimentelor? Răspunsul te-ar putea surprinde

Să fim realiști: majoritatea dintre noi nu apreciază munca pe care o face sistemul digestiv pentru noi. Dar ce se întâmplă cu mâncarea după ce o înghițim? Iată ce trebuie să știi despre ce se întâmplă...
Evident, primul pas pentru a digera mâncarea este să o băgăm în gură și să o mestecăm. În timpul acestui proces, glandele salivare umezesc alimentele, ceea ce face ca orice mâncare să treacă prin esofag mai ușor atunci când o înghițim, potrivit Institutului Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Rinichilor (NIDDK).
După ce se îndreaptă spre esofag, alimentele ajung în sfincterul esofagian inferior, un mușchi care se relaxează pentru a permite alimentelor să treacă în stomac. Apoi, mușchii stomacului amestecă alimentele cu sucurile digestive, iar glandele situate în mucoasa stomacului produc enzime și acid gastric care ajută alimentele să se descompună în continuare.
Apoi mâncarea trece prin intestinul subțire și gros. În intestinul subțire, nutrienții digerați și apa sunt absorbiți în sânge, iar în intestinul gros, deșeurile lichide sunt transformate în scaun, care este mutat în rect. Rectul, care se află la capătul inferior al intestinului gros, stochează scaunul până când este împins afară în timpul mișcării intestinului.
Cât durează de obicei întregul proces digestiv?
Timpul necesar pentru a digera mâncarea - de la momentul în care o bagi în gură până la momentul în care o elimini - depinde de mulți factori. „În general, este nevoie de două, până la cinci zile pentru ca oamenii să digere alimente”, spune Rabia De Latour, gastroenterolog.
Depinde foarte mult de tipul de mâncare consumată. Alimentele bogate în fibre pot accelera digestia, spune dr. De Latour. Ea adaugă că alimentele mai simple (neprelucrate) sunt mai ușor de digerat, deoarece corpului îi este mai dificil să descompună substanțele chimice complexe din alimentele procesate.
„Zaharurile complexe, alimentele bogate în grăsimi și în proteine se digeră mai greu”, spune Christine Lee, gastroenterolog la o clinică din Cleveland. De asemenea, merită remarcat: sistemul digestiv încetinește odată cu înaintarea în vârstă.
Ce afecțiuni au efect asupra sistemului digetsiv
Potrivit MedlinePlus, de la Biblioteca Națională de Medicină din SUA (USNLM), frecvente sunt cancerul, arsurile la stomac, intoleranța la lactoză și sindromul colonului iritabil.
-
-
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.