Cât va costa vaccinul Pfizer, prețul pentru guvernele țărilor UE

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccinul COVID produs de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech
Vaccinul COVID produs de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech

Uniunea Europeană a încheiat miercuri un acord care îi permite să plătească mai puțin decât SUA pentru vaccinul contra COVID-19 dezvoltat de Pfizer, a declarat un oficial european. Este vorba de prețul care va fi plătit de guvernele statelor UE, nu de prețul la care vaccinul va ajunge, la un moment dat, în farmacii. 

Comisia Europeană a anunțat că a încheiat, în numele celor 27 de țări din UE, un acord cu companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech un contract pentru achiziția a 200 de milioane de doze de vaccin anti Covid-19, cu o opțiune de a suplimenta comanda cu încă 100 de milioane de doze.

Acest contract survine după ce, luni, grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunțat că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficiență de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor inițiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

Prețul plătit de guvernele statelor UE

Potrivit unui înalt oficial UE implicat în discuțiile cu producătorii vaccinului, blocul comunitar va plăti un preț mai mic decât cel de 19,50 dolari pentru o doză de vaccin pe care-l vor da americanii, adăugând că acest preț reflectă și sprijinul financiar acordat de UE și de Germania în faza de dezvoltare a vaccinului, arată Reuters. Același oficial, care a dorit să își păstreze anonimatul, a precizat că prețul convenit de UE este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari însă a refuzat să ofere o cifră exactă.

SUA au acceptat să plătească un preț de 19,50 dolari pentru fiecare doză din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, un volum inițial mai mic decât cel achiziționat de UE. Însă Washingtonul are o opțiune pentru a cumpăra alte 500 de milioane de doze, potrivit termenilor unui acord care va fi negociat separat, iar prețul pe care îl va plăti este neclar.

În luna iunie, Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al Uniunii Europene, a acordat un împrumut de 100 milioane de euro firmei germane BioNTech pentru dezvoltarea și producția unui vaccin împotriva COVID-19, împrumut care a fost urmat în luna septembrie de o altă finanțare în valoare de 375 milioane de euro de la ministerul german al Cercetării.

Contracte similare și cu alte companii

Comisia Europeană a mai încheiat contracte de aprovizionare cu vacinuri cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson și continuă negocierile cu Moderna, CureVac și Novavax.

Potrivit acordurilor convenite de UE cu producătorii de vaccinuri, blocul comunitar oferă companiilor un avans inițial non-returnabil în schimbul dreptului de a-și rezerva doze de vaccin pe care statele membre UE le vor putea cumpăra la un preț convenit în avans, dacă vaccinul va fi certificat că este eficient și sigur de către Agenția europeană de reglementare în domeniul medicamentelor, arată Agerpres. 

Comisia Europeană nu a dezvăluit care este avansul inițial pe care l-a plătit firmelor Pfizer și BioNTech.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel