EXCLUSIV Câtă SARE putem mânca pe ZI, de fapt. Obiceiul din bucătărie care ne OMOARĂ fără să știm: Transformă mâncarea într-o OTRAVĂ

Care este tensiunea ideală în funcție de vârstă și câtă sare putem mânca, în realitate pe zi. Marea greșeală pe care o fac toți românii.
"Un alt factor de risc foarte important pentru bolile cardiovasculare îl reprezintă hipertensiunea arterială, ceea ce înseamnă creșterea valorilor tensionale peste valoare de 140 cu 90 mmHg.
Se consideră că orice scădere a valorii tensionale, sub această valoare, la pacienții hipertensivi, prin regim și tratament medicamentos, duce la scăderea riscului cardiovascular.
Se acceptă că pentru persoane până la 65 de ani ar fi ideal să avem o tensiune până în 130 cu 80 mmHg, iar peste 65 e acceptabil să aibă până în 140 cu 80 mmHg.
Aceasta se poate obține prin recomandări. Prima recomandare în cazul unui pacient hipertensiv este să renunțe la consumul de sare în exces, ce mai greu de realizat, dar nu și imposibil. Totul e posibil dacă noi conștientizăm riscul pe care l-am avea dacă nu facem acest lucru", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Câtă sare trebuie să mâncăm, de fapt
"În general, alimentele pe care noi le cumpărăm sunt alimente procesate și ele au deja o cantitate de sare care este suficientă pentru noi în fiecare zi. Ce recomandare putem să dăm pacienților care nu pot mânca fără sare, pentru că ei consideră că trebuie să mai adauge sare pe lângă cea care există deja în alimente.
Atunci, noi putem face un mic târg cu pacienții și să recomandăm ca dacă ei nu pot să mănânce complet fără sare și vor să pună sare în mâncare, să aleagă să cumpere pâinea fără sare. Atunci facem acest târg și spunem: uitați, puteți pune puțină sare în mâncare, puteți completa cu ce alte condimente doriți, acceptate pentru hipertensiune, piper, ienibahar, oregano și să mâncați pâinea fără sare.
De multe ori, la acest târg pe care-l facem cu pacienții ei acceptă. Preferă să mănânce pâinea fără sare și să pună puțin în mâncare ca să poată să aibă gust", a mai spus medicul.
În ceea ce privește cantitatea de sare pe care trebuie să o mâncăm, medicul a spus: "ideal ar fi să se mănânce trei, patru grame de sare pe zi. E foarte puțin, e mai puțin decât o linguriță. Există obiceiuri pe care noi trebuie să le anulăm de la început în discuția cu pacientul.
Sunt oameni care, prin obicei, prin educație, prin mediu, sunt învățați să pună sare în mâncare, înainte de a o gusta. Acesta este un obicei extrem de nesănătos.
Pacientul trebuie educat cu privire la repercusiunile pe termen lung ale acestui obicei, trebuie să fie foarte atent la ce mănâncă, pentru că mâncarea se poate transforma într-o otravă dacă sarea nu este folosită așa cum trebuie".
Vezi mai multe în video:
Cum citești tensiunea. Alimentele de EVITAT dacă NU vrei să faci hipertensiune arterială
Hipertensiunea arterială afectează din ce în ce mai mulți tineri. Potrivit studiilor, 1 din 7 oameni cu vârsta cuprinsă între 18 - 24 de ani au hipertensiune și mulți dintre ei nici nu știu asta.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune silențioasă pentru că apare de cele mai multe ori fără simptome, iar mulți trăiesc cu această afecțiune ani în șir până apar complicațiile ce le pot pune în pericol chiar viața.
Medicul cardiolog Delia Voiculescu a explicat la Antena 1, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani", de ce tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu hipertensiune arterială, de ce este important ca aceasta să fie diagnosticată la timp și tratată corect și ce stil de viață trebuie să adoptăm pentru avea o inimă sănătoasă.
"Hipertensiunea arterială este creșterea repetată a tensiunii arteriale peste 140 cu 90. Și pentru că suntem întrebați foarte des, tensiunea sistolică este cea mare, 140 și diastolică este cea mică, de 90.
Există două forme de hipertensiune arterială, cea esențială, a cărei cauză nu o cunoaștem și care este cel mai des răspândită este cea la cei vârstnici și hipertensiunea secundară care este la cei tineri, și care se poate trata complet datorită faptului că apare datorită unor boli foarte bine definite.
Peste 50% dintre pacienții hipertensivi, în momentul în care au fost diagnosticați nu știau că au hipertensiune arterială și asta o spun studiile europene.
În România, un studiu arată că peste 45% din populația României, indiferent de vârstă, suferă de hipertensiune arterială. Ca atare, se recomandă ca începând de la 18 ani să mergem la doctor să ne căutăm, iar dacă ni se găsește o tensiune de 12 cu 7 se repetă măsurătoarea o dată la 5 ani și dacă ne apropiem de tensiunea 14 cu 9, trebuie să facem mai des", a declarat Delia Voiculescu.
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.