Câte grade trebuie să ai în casă iarna. Mulți au greșit până acum. Sfatul care vă va ajuta să faceți economie la factură

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cate grade trebuie sa ai in casa iarna - FOTO: Freepik
cate grade trebuie sa ai in casa iarna - FOTO: Freepik

Încălzirea casei în timpul iernii este crucială pentru a trăi confortabil. Dar câte grade ar trebui să avem în locuință.

Încălzirea casei este absolut necesară în timpul sezonului rece, dar, totuși, câte grade trebuie să ai în casă iarna?

Întreaga Europă se uită cu îngrijorare la lunile de iarnă, iar autoritățile ne recomandă să menținem termperatura din casă la un nivel mai scăzut pentru a face economie de resurse. Doar că specialiștii din domeniul medical vin cu sfaturi în ceea ce privește temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în casă. Află care este cea mai bună temperatură pentru a seta termostatul în timpul nopții și al zilei.

Trebuie să setați termostatul, dar cum decideți ce număr este corect? Unele familii au argumente masive asupra temperaturii care este cea mai confortabilă. A decide ce temperatură va fi sănătoasă pentru întreaga familie se poate simți ca o sarcină dificilă, dar există câteva reguli cheie pe care ar trebui să le acordați atenție. 

Vezi și: Scarlatina, boala frecventă în sezonul rece. Medic: Complicaţiile pot fi cardiace, renale, articulare

Încălzirea casei, reguli generale

Cea mai confortabilă temperatură a camerei va varia în funcție de preferințele personale, de sezon și de zonele din casă în care locuiți.

Majoritatea oamenilor pot fi de acord că un interval sănătos va merge de la 20 – 24 de grade Celsius.

În funcție de o serie de alți factori, puteți prefera o temperatură în locul alteia.

Standardele Organizației Mondiale a Sănătății

Dacă încă nu sunteți sigur la ce temperatură să vă setați casa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are câteva lucruri de spus. Ei au propriile criterii pentru ceea ce constituie o temperatură sănătoasă a camerei. Potrivit OMS, aceasta va varia în funcție de persoanele care locuiesc sau lucrează în clădire.

Un adult îmbrăcat corespunzător, care este considerat normal și sănătos, ar trebui să se simtă confortabil într-o cameră unde temperature  este de aproximativ 18 grade Celsius. Dacă sunteți predispus la probleme respiratorii sau alergii, nu trebuie să setați niciodată termostatul sub 16 grade C.

De asemenea, OMS continuă să spună că persoanele cu handicap, persoanele în vârstă sau foarte tinere ar trebui să trăiască cu temperaturi nu mai mici de 20 de grade C.

Vezi și: Un ingredient din bucătărie, genial pentru pielea uscată și pielea moartă

Care este temperatura medie a casei în timpul iernii?

Pentru majoritatea oamenilor, imaginind temperatura optimă interioară în timpul iernii este un act de echilibrare între confort și menținerea facturilor de încălzire cât mai scăzute posibil.

Toată lumea are propria preferință pentru ceea ce este o temperatură rezonabilă pentru o casă în timpul iernii, dar consensul din majoritatea surselor este de 20°C, arată Reader"s Digest.

Setarea termostatului pentru zi și noapte

Asta înseamnă că ar trebui să setați termostatul la 20° în toamnă și să-l lăsați acolo până în primăvară? Există puncte de vedere diferite cu privire la acest lucru. Pentru unii oameni, dormitul la 20°C este neplăcut din cauză că este prea cald. În schimb, pentru alte persoane dormitul la temperatura de 20 de grade C este prea mică.

Vezi și: Secretul chinezoaicelor pentru un păr lung a fost dezvăluit. Ce trebuie să faci o dată pe săptămână

Setarea termostatului de iarnă în timpul zilei

Deoarece reglarea constantă a termostatului utilizează mai multă energie decât alegerea unei temperaturi și menținerea acesteia, cea mai bună temperatură este oriunde vă simțiți cel mai confortabil. Acest lucru ar însemna 20° C, sau ar putea fi un pic mai cald sau mai rece.

Setarea termostatului de iarnă pe timp de noapte

O locuință bine izolată ține căldura mai mult timp și o pierde mai lent, făcând perioada de reîncălzire mult mai rapidă. În schimb, o casă slab izolată, cu uși și ferestre vechi ar putea pierde din energia termică.

Temperatura ideală diferă în funcție de necesități

Dacă în casă se află un bebeluș, potrivit lullabytrust.org.uk, este vital ca în camera unui nou-născut să nu fie nici prea cald, nici prea rece. Acest lucru se datorează faptului că riscul de SIDS (sindromul de moarte subită a sugarului) este mai mare pentru copiii care se simt prea fierbinți. Ei recomandă încălzirea camerei unui nou-născut la 16 până la 20 de grade.

Vezi și: Greața, cauze, simptome, tratament. 13 moduri să scapi de greață fără medicamente

Ce temperatură este ideală pentru persoanele în vârstă?

Pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, o schimbare a temperaturii camerei poate prezenta mai multe riscuri pentru sănătate. De exemplu:

O temperatură mai mică de nouă grade are potențialul de a duce la hipotermie. O temperatură de nouă până la douăsprezece grade sau peste 24 de grade crește riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord

Ghidul Age UK sugerează vârstnicilor să-și încălzească principalele zone de locuit la 21 de grade, în timp ce încălzirea restului casei lor la cel puțin 18 grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel