Ce boli poți avea dacă ai păr în jurul mameloanelor. Simptomele la care să fii atentă

Monika Baciu |
Data publicării:
ce boli poti avea daca ai par in jurul mameloanelor - FOTO: Freepik
ce boli poti avea daca ai par in jurul mameloanelor - FOTO: Freepik

Ce boli poți avea dacă ai păr în jurul mameloanelor. La ce să fii extrem de atentă.

Ce boli poți avea dacă ai păr în jurul mameloanelor. Dacă observi brusc fire de păr negru în jurul mameloanelor, probabil că de vină este o creștere bruscă a hormonilor, potrivit Hormone Help Center of New York.

Femeile se confruntă cu valuri hormonale în mod natural de-a lungul vieții lor. O creștere a hormonilor poate duce la creșterea bruscă a părului pe sfârcuri, precum și pe față sau pe spate. Medicul dumneavoastră vă poate testa nivelul de hormoni și vă poate ajuta să determinați cauza creșterii părului în jurul mameloanelor.

Părul din jurul mameloanelor poate indica modificări hormonale

O creștere a testosteronului poate duce la creșterea părului pe sfârcuri, potrivit Hormone Help Center of New York. Testosteronul crește adesea la femeile tinere în jurul perioadei de pubertate, ceea ce poate duce la o nouă creștere a părului în multe locuri, inclusiv în jurul mameloanelor.

Femeile înregistrează cele mai ridicate niveluri de testosteron la sfârșitul adolescenței și până la începutul vârstei de 20 de ani. În această perioadă, o creștere a părului în jurul marginilor mameloanelor este normală.

Pentru unele femei, această afecțiune poate fi jenantă. Puteți consulta un medic pentru a vă verifica nivelul de testosteron și pentru a determina dacă cantitatea de creștere a părului de pe mameloane cu care vă confruntați este tipică, potrivit Healthfully

Vezi și: Cum trebuie să îți alegi ochelarii de soare. De ce mărimea acestora este importantă

Părul din jurul mameloanelor, asociat cu sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune care afectează multe femei și adolescente, potrivit site-ului Teens Health. Dacă suferiți de sindromul ovarelor polichistice, ovarele dumneavoastră generează cantități mari de androgeni, care sunt o clasă de hormoni care include testosteronul.

Din cauza acestei creșteri a testosteronului, femeile cu sindromul ovarelor polichistice se confruntă adesea cu o creștere crescută a părului în locuri neobișnuite, inclusiv în jurul mameloanelor, precum și pe față, piept și spate. Dacă credeți că ați putea avea sindromul ovarelor polichistice, consultați-vă medicul.

Obținând un diagnostic timpuriu, puteți începe un plan de tratament care vă poate ține sub control simptomele sindromului ovarelor polichistice.

Părul din jurul mameloanelor poate indica o sarcină

Femeile însărcinate se confruntă adesea cu o creștere a creșterii părului, potrivit site-ului Kids Health. În timp ce hormonii de sarcină crescuți vă pot face părul mai gros și mai lung ca niciodată, aceștia vă pot face, de asemenea, să vă răsară fire de păr întunecate în locuri inestetice, cum ar fi pe bărbie, gât și pe mameloane.

După sarcină, hormonii tăi revin la normal și părul în plus cade, așa că ține cont de faptul că acest păr crescut de pe mameloane este doar temporar.

Vezi și: Sindromul de joncțiune pielo-ureterală. Semnul pe care-l poți primi atunci când bei apă: Apare asta, dar mulți o ignoră. Pacienții vin cu această afecțiune de care n-au știut niciodată

Când părul din jurul mameloanelor este semn de îngrijorare

În general, părul de pe sâni nu reprezintă un motiv de îngrijorare decât dacă este însoțit de alte simptome. Dacă aveți alte simptome, atunci este posibil ca o afecțiune de bază să fie cauza creșterii părului, cum ar fi hormonii masculini crescuți, în special testosteronul.

Acest lucru se numește hirsutism. Este o caracteristică comună a sindromului ovarelor polichistice, o afecțiune care rezultă dintr-un dezechilibru al hormonilor de reproducere.

Cu toate acestea, este rar ca părul de pe sâni să fie singurul simptom al sindromului ovarelor polichistice. Alte simptome includ:

- schimbarea sau absența perioadelor menstruale

- piele mai grasă sau acnee

- căderea părului pe cap

Vezi și: Vene faciale, vase de sânge pe față: de ce apar și cum pot scăpa de ele. Greșeala zilnică pe care o faci. Singurele 2 metode care pot repara capilarele sparte

- infertilitate

- creșterea crescută a părului în alte locuri de pe corp, cum ar fi fața

- dificultăți în a pierde în greutate

O altă posibilă afecțiune de bază este sindromul Cushing. Simptomele acestei afecțiuni pot include:

- tensiune arterială ridicată

- față roșie sau rotundă

- vânătăi ușoare

- vergeturi

- schimbări de dispoziție

- slăbiciune musculară, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel