Ce este Keratoconus, boala care te poate orbi. Simptome și tratament

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Keratoconus apare atunci când corneea - suprafața frontală clară, în formă de cupolă a ochiului - se subțiază și se umflă treptat în formă de con. O cornee în formă de con provoacă vedere încețoșată și poate provoca sensibilitate la lumină și chiar la orbire. 

Keratoconusul afectează, de obicei, ambii ochi, deși afectează adesea un ochi mai mult decât pe celălalt. În general, începe să afecteze persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 25 de ani. Afecțiunea poate evolua lent timp de 10 ani sau mai mult.

În stadiile incipiente ale keratoconusului este posibil să puteți corecta problemele de vedere cu ochelarii sau lentilele de contact moi. Mai târziu, poate fi necesar să purtați lentile de contact rigide sau alte tipuri de lentile, cum ar fi cele sclerale. Dacă starea dumneavoastră progresează într-un stadiu avansat, este posibil să aveți nevoie de un transplant de cornee.

Un nou tratament numit reticulare a colagenului corneean (corneal collagen cross-linking) poate ajuta la încetinirea sau oprirea progresiei keratoconusului, prevenind eventual necesitatea unui viitor transplant de cornee. 

Keratoconus, Simptomele

Semnele și simptomele keratoconusului se pot modifica pe măsură ce boala progresează, notează experții de la Mayo Clinic. Ele includ:

- Vedere încețoșată sau distorsionată,

- Sensibilitate crescută la lumină strălucitoare și strălucire, care poate cauza probleme la conducerea pe timp de noapte;

- O nevoie de modificări frecvente în prescripțiile de ochelari;

- Agravarea bruscă sau tulburarea vederii.

Când te duci la medic

Consultați medicul oftalmolog (oftalmolog sau optometrist) dacă problemele de vedere se agravează rapid, ceea ce ar putea fi cauzat de o curbură neregulată a ochiului (astigmatism). 

Cauze

Nimeni nu știe ce produce keratoconusul, deși se crede că sunt implicați factori genetici și de mediu. Aproximativ 1 din 10 persoane cu keratoconus au, de asemenea, un părinte cu această afecțiune.

Factori de risc

Acești factori vă pot crește riscul de a dezvolta keratoconus:

- Un istoric familial de keratoconus;
- Faptul că vă frecați des la ochi; 
- Anumite afecțiuni, cum ar fi retinita pigmentară, sindromul Down, sindromul Ehlers-Danlos, rinita alergică (febra fânului) și astmul

Complicații ale keratoconusului

În unele situații, corneea se poate umfla rapid și poate provoca brusc reducerea vederii și cicatrizarea corneei. Acest lucru este cauzat de o afecțiune în care căptușeala interioară a corneei se descompune, permițând fluidului să pătrundă în cornee. Umflarea dispare de obicei de la sine, dar se poate forma o cicatrice care vă afectează vederea.

De asemenea, keratoconusul avansat poate provoca cicatrizarea corneei, în special acolo unde conul este cel mai proeminent. O cornee cicatrizată determină agravarea problemelor de vedere și poate necesita o intervenție chirurgicală de transplant de cornee, arată experții. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel