Ce este rezonanța magnetică funcțională (fMRI): cum se face și ce boli descoperă. Dijmărescu: Pacientul primește anumite comenzi în timpul examinării

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce este rezonanța magnetică funcțională - Foto: Freepick
Ce este rezonanța magnetică funcțională - Foto: Freepick

Ce este rezonanța magnetică funcțională (fMRI), cum se efectuează și în ce boli este indicată.

Rezonanța magnetică funcțională (RMN funcțional sau fMRI) este o tehnică imagistică prin intermediul căreia se obțin informații funcționale prin vizualizarea activității corticale. Rezonanța magnetică funcțională detectează schimbări subtile ale fluxului sanguin cerebral, ca răspuns la stimulare sau la alte activități.

Indicațiile rezonanței magnetice funcționale se extind în două direcții principale: în practica medicală, în special pentru evaluarea pacienților înaintea intervenției chirurgicale (pentru a ținti cu precizie cortexul elocvent), respectiv în cercetare, aplicată unor cohorte de pacienți sănătoși, pentru descoperirea unor noi rețele neuronale.

"Rezonanța magnetică funcțională este o tehnică imagistică prin rezonanță magnetică relativ nouă, se studiază de puțin timp, însă adresabilitatea ei este destul de mică.

În cazul epilepsiei, rezonanța magnetică funcțională are o utilitate.

Rezonanța magnetică funcțională reprezintă o tehnică prin care noi putem să cuantificăm fluxul de sânge într-o anumită arie a creierului. Practic, dându-i pacientului să efectueze o sarcină minimă, putem să observăm cum zona din creier care se ocupă de acea sarcină se irigă cu mai mult sânge decât de obicei, ceea ce înseamnă că funcționează.

Există cam 4 paradigme mari și late care se folosesc în practica curentă. Când vorbim de RMN funcțional task-based, adică o sarcină dată pacientului.

Există paradigma de vorbire, prin care îl rugăm pe pacient să genereze niște cuvinte sau să se gândească la anumite cuvinte pentru a vedea dacă este afectat centrul vorbirii.

Pardigma motorie prin care-i dăm anumite sarcini gen să miște un deget de la mână, un deget la picior succesiv, consecutiv. Se poate modela paradigma pentru a vedea că acesta înțelege și funcția lui motorie funcționează.

Există paradigma vizuală, prin care cuantificăm dacă pacientul își folosește ariile vizuale din creier. Îi proiectăm anumite imagini și observăm cum se stimulează aria vizuală.

Mai există o paradigmă cognitivă prin care-i dăm pacientului niște sarcini diferite, în funcție cu ce diagnostic vine și obținem stimularea altor arii de la nivel cerebral.

În cazul epilepsiei, RMN funcțional are o utilitate în momentul în care dorim să efectuăm o operație pentru a înlătura un focar epileptic, de exemplu în aria vorbirii.

RMN funcțional vine cu ajutorul că poți să vezi foarte bine aria din jurul unui focar epileptic sau din jurul unei leziuni în momentul în care pacientul vorbește. Practic, îl putem ajuta pe neurochirurg să rezece până la un anumit punct pentru a nu leza centrul vorbirii într-un astfel de caz", a declarat medicul Adrian Dijmărescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Mediul Adrian Dijmărescu spune că RMN funcțional se poate efectua prin două posibilități:

1. Pacientul nu efectuează niciun fel de comandă

2. Pacientul trebuie să execute anumite comenzi în timp ce secvențele rulează.

RMN funcțional: cum se desfășoară investigația

RMN funcțional se desfășoară, în principiu, similar cu o examinare RMN cerebrală convențională. Investigația este neinvazivă și necesită cooperarea deplină a pacientului și înțelegerea de către acesta a cerințelor adresate de medicul investigator, pentru ca paradigmele să poată fi aplicate.

Este de preferat ca pacientul să efectueze RMN cerebral cu substanță de contrast într-o ședință anterioară examinării funcționale, pentru a reduce timpul de examinare și, implicit, eventualul disconfort al acestuia.

Întreg procesul de efectuarea a fMRI se desfășoară în trei faze: achiziția imaginilor, cu aplicarea paradigmelor; postprocesarea imaginilor; analizarea și interpretarea datelor împreună cu medicul neurolog sau neurochirurg. Trebuie menționat că tehnica are indicații relativ restrânse și prezintă o serie de limitări, mai ales în cazul extragerii concluziilor în anumite situații.

Principalele direcții de analiză a datelor oferă informații valoroase despre localizarea activității cerebrale și despre cum sunt conectate diferite zone din creier. Datele obținute au și o valoare predictivă, însă aceasta are aplicații mai ales în cercetare și se bazează pe modele prestabilite de predicție, pentru anumite patologii, potrivit SANADOR.

Indicațiile RMN funcțional

 

RMN funcțional este o investigație indicată în principal în următoarele situații:

Planificarea prechirurgicală

În cazul pacienților care necesită intervenții neurochirurgicale, fMRI poate oferi o „hartă” indispensabilă pentru planning prechirurgical și navigare intraoperatorie, ajutând astfel la maximizarea rezecției lezionale și la minimizarea riscului de deficit neurologic postoperator.

Epilepsia

În epilepsie, datorită noilor tehnici de achiziție a imaginilor și postprocesării de înaltă calitate, cu ajutorul fMRI se pot obține informații utile despre plasticitatea cerebrală și dezvoltarea corticală, precum și despre relațiile funcțional-structurale intracerebrale.

Tulburările de dezvoltare și învățare

RMN funcțional poate detecta modificări cerebrale la persoanele cu imagistică cerebrală structurală normală, cum este în cazul tulburărilor de dezvoltare sau de învățare, putând astfel obiectiva cantitativ o anumită arie stimulată.

RMN funcțional după traumatisme cranio-cerebrale

În anumite cazuri, rare, pacienții pot rămâne cu anumite deficite cognitive în urma unor traumatisme cranio-cerebrale. RMN funcțional este util în aceste cazuri, deoarece poate furniza informații despre legătura neurovasculară intracerebrală, prin cuantificarea diferențelor în aportul sanguin către zonele afectate.

Diagnosticul bolii Alzheimer

Investigațiile imagistice au un rol esențial în evaluarea bolii Alzheimer. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, pe lângă tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), au intrat în uz și examinări imagistice avansate, care au capacitatea de a identifica din timp modificările de la nivelul creierului, din stadiile incipiente ale bolii. RMN funcțional poate realiza o evaluare indirectă a activității cerebrale, furnizând informații valoroase despre afectarea de tip funcțional.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel