Ce impact au tradițiile de Crăciun asupra sănătății mintale. Rolul decorațiunilor pentru minte și corp

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
traditiile de craciun foto:Freepik@prostooleh
traditiile de craciun foto:Freepik@prostooleh

Pentru oameni de toate credințele, sărbătorile de Crăciun aduc oamenii și familiile împreună pentru a reflecta la anul care a trecut și pentru a privi înainte către următorul.

Este mai important decât oricând în acest an să participăm la sărbătorile și ritualurile Crăciunului. Există multe dovezi care sugerează că implicarea deplină în spiritul sărbătorilor va fi foarte benefică pentru sănătatea noastră mintală. După un an dificil, aceasta ar putea fi exact ceea ce avem nevoie.

Vezi și: Vâscul, semnificații istorice în toate culturile. Cum a fost asociat în terapia cancerului

Crăciunul are funcții sociale, culturale și religioase importante. Pentru oameni de toate credințele (și pentru cei fără credință), sărbătorile de Crăciun aduc oamenii și familiile împreună pentru a reflecta la anul care a trecut și pentru a privi înainte către următorul, potrivit The Conversation.

Sociologul Émile Durkheim a folosit termenul "efervescență colectivă" pentru a descrie starea pozitivă pe care o simțim când participăm la activități sociale care aduc bucurie colectivă și ne fac să ne simțim parte dintr-o comunitate mai mare. Durkheim scria despre adunările religioase mari, dar cercetătorii au argumentat mai recent că aceeași senzație poate fi experimentată în unități mai mici atunci când familia sau prietenii se adună.

foto:freepik@prostooleh

Observăm această efervescență colectivă în perioada Crăciunului. Cercetările au arătat că acest spirit al Crăciunului se manifestă sub forma unui set de sentimente și comportamente pozitive trăite colectiv, incluzând mai mult altruism, bunăvoință și generozitate. Acest lucru se întâmplă în așa măsură încât unii au argumentat că bucuria Crăciunului ar putea fi o emoție în sine.

Anul acesta, mulți oameni au decorat pentru Crăciun mai devreme decât de obicei, încercând să ridice starea generală de spirit. Există dovezi că acest lucru va funcționa, deoarece cercetările arată că ritualurile specifice de Crăciun pot juca un rol în crearea unei stări de bine și satisfacție. Ele evocă amintiri ale altor momente din viața noastră când am trecut prin aceleași ritualuri. De fiecare dată când punem decorațiunile de Crăciun, creierul nostru reactivează sentimentele noastre festive acumulate.

Acesta este motivul pentru care este important să menținem ritualele asociate cu sărbătorile: chiar dacă nu vom experimenta evenimentele în aceeași manieră, creierul nostru va răspunde în continuare pozitiv. Chiar și mirosurile de Crăciun pot evoca amintiri din trecut.

Atunci când ritualurile noastre tradiționale sunt perturbate, aceasta pune la îndoială noțiunea de cine suntem ca grup social. După un an în care am avut atât de multă perturbare în rutinele și riturile noastre, și oamenii au raportat că se simt din ce în ce mai izolați, ritualurile de Crăciun ne pot oferi din nou un sentiment de conexiune.

Sărbătorile evidențiază, de asemenea, lucrurile pentru care avem de mulțumit, iar această recunoștință poate crește, de asemenea, starea noastră de bine. 

Sărbătorile pot crește aprecierea pentru elementele pozitive din viața noastră și vor apela la rezervele noastre de emoții pozitive pe care le-am acumulat prin amintiri. Așadar, împodobiți bradul de Crăciun, dacă nu ați făcut-o încă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel