Ce înseamnă dacă ai transaminazele crescute. Bolile pe care le indică

Ce înseamnă dacă ai transaminazele crescute. Medicamentul care poate duce la creșterea valorii.
Transaminazele sunt enzime hepatice, denumite și ALT (alanină aminotransferază) și AST (aspartat aminotransferază). Acestea sunt prezente în principal în ficat și, într-o măsură mai mică, în alte organe. Valorile crescute ale transaminazelor înseamnă, în general, că există daune sau inflamații la nivelul ficatului sau al altor organe care conțin aceste enzime.
Dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog, a explicat pe pagina sa de TikTok, de ce cresc transaminazele.
"Transaminazele pot să crească în infecții, dar frecvent din cauza tratamentului infecțiilor, în special a paracetamolului. În perioada COVID, aveam frecvent bolnavi cu transaminaze crescute, unii din cauza COVID-ului, iar unii din cauza paracetamolului", a explicat dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog, a explicat pe pagina sa de TikTok.
Transaminazele crescute, cauze
Creșterile ușoare și asimptomatice (mai puțin de cinci ori limita superioară normală) ale nivelurilor de alanină transaminază și aspartat transaminază sunt frecvente în îngrijirea primară. O abordare bazată pe prevalența bolilor care cauzează creșteri asimptomatice ale transaminazelor poate ajuta medicii să identifice eficient boli hepatice comune și grave.
Cele mai frecvente cauze ale nivelurilor crescute ale transaminazelor sunt boala hepatică grasă non-alcoolică și boala hepatică alcoolică. Cauzele mai puțin obișnuite includ leziunile hepatice induse de medicamente, hepatitele B și C, și hemocromatoza ereditară.
Cauzele rare includ deficiența de alfa1-antitripsină, hepatita autoimună și boala Wilson.
Vezi și: Ce înseamnă dragostea adevărată. Radu Leca: Aia e!
Transaminazele crescute - FOTO: Freepik@cfff999
Sursele extrahepatice, cum ar fi tulburările tiroidiene, celiachia, hemoliza și tulburările musculare, sunt, de asemenea, asociate cu creșteri ușoare ale transaminazelor. Evaluarea inițială ar trebui să includă evaluarea sindromului metabolic și a rezistenței la insulină.
Scorul fibrozei bolii hepatice grase non-alcoolice și indicele bolii hepatice alcoolice/non-alcoolice pot fi utile în evaluarea nivelurilor ușor crescute ale transaminazelor.
Dacă testarea pentru cauzele comune este consistentă cu boala hepatică grasă non-alcoolică și în rest nu prezintă anomalii, este adecvată o încercare de modificare a stilului de viață. Dacă creșterea persistă, ar trebui luată în considerare ecografia hepatică și alte teste pentru cauzele mai puțin obișnuite, potrivit National Library of Medicine.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.