Ce înseamnă somnul de calitate. Ce să faci dacă nu poți să dormi. Medic: Mergem prin casă, ne apucăm să facem niște treabă, ceva relaxant, citim

Monika Baciu |
Data publicării:
somnul de calitate - FOTO: Freepick
somnul de calitate - FOTO: Freepick

Somnul de calitate nu este același lucru cu o noapte dormită, dar agitată. Specialiștii în somnologie ne explică diferența între cele două.

Somnul de calitate înseamnă ca atunci când ne trezim dimineața să ne simțim odihniți. Dacă nu am avut un somn de calitate ne vom simți obosiți, frustrați și chiar depresivi. Ion Bulescu, medic specialist somnologie, a explicat în cadrul emisiunii Numai de Bine de la Antena 3 cum ne-a influențat pandemia de coronavirus calitatea somnului. 

Tulburări de somn, efect al stilului de viață

Tulburările de somn sunt afecțiuni care vă împiedică să dormiți bine în mod regulat. Tulburările de somn ocazionale, cum ar fi decalajul orar, stresul și un program încărcat, pot interfera cu somnul dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă somnul dvs. este perturbat în mod obișnuit, poate fi un semn al unei tulburări de somn.

”În ultimii doi ani s-a modificat foarte mult stilul de viață și stresul a început să fie un element pregnant în viața noastră, lucru care a influențat calitatea somnului. Modificările stilului de viață cauzate de evenimentele din ultimii ani sunt lucruri care modifică perioada de somn, iar stresul este cel mai comun factor care determină insomnie.

Pe termen scurt, vorbim de a doua, a treia zi după ce am pierdut o noapte de somn, ne vom simți obosiți, apare somnolența, oboseala cronică, tulburările de concentrare, riscurile de a face accidente rutiere. 

Pe termen lung, lipsa somnului și a somnului de calitate sunt legate de apariția și agravarea bolilor cardiovasculare, metabolice, cum ar fi diabetul sau agravarea unor probleme de tip psihiatric, vorbim de depresie”, a spus medicul. 

Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn. Se crede că aproximativ o treime dintre adulți se confruntă cu simptome de insomnie. Până la 10%  au simptome suficient de severe pentru a fi diagnosticați cu insomnie clinică.

Dacă vă confruntați cu insomnia, este posibil să aveți dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit. De asemenea, vă poate face să vă treziți prea devreme sau vă poate împiedica să vă simțiți odihnit după ce dormiți.

Vezi și: Pneumotoraxul, cauze, tratament și complicații. Medic: Debutul este brusc. Poate pune în pericol viaţa pacientului

Ce înseamnă somnul de calitate

Somnul de calitate ne induce o stare de bine, de relaxare. Dar ce ne facem atunci când nu putem să dormim? Medicul specialist în somnologie a explicat cum putem să ne inducem starea de somn. 

Un somn de bună calitate poate îndepărta multe probleme pe termen scurt, cum ar fi oboseala și problemele de concentrare. De asemenea, poate preveni probleme grave de sănătate pe termen lung.

”Un somn care nu este calitativ este somnul care nu este odihnitor. Dacă dormim 7-8 ore pe noapte, iar dimineața când ne trezim suntem tot obosiți, somnolenți înseamnă că nu ne-am odihnit cum trebuie. Lucrul acesta poate să apară foarte frecvent dacă sunt modificări de respirație în timpul somnului, sforăit, apnee sau dacă sunt tulburări de mișcări  ale membrelor.

Dacă nu putem să adormim după 15 minute, ne trezim și facem altceva. Mergem prin casă, ne apucăm să facem niște treabă, citim, facem ceva relaxant și dacă, după aceea putem să adormim, ne culcăm la loc. Dacă nu, stând în pat și încercând să adormind cu orele nu ne va ajuta.

Trebuie să dormim noaptea, fiindcă mecanismul de somn din creier este legat de acest ritm și de echilibrul dintre noapte și zi”, a mai explicat dr. Ion Bulescu. 

Vezi și: Apa de trandafiri, beneficii pentru întregul corp. Cum să o prepari

Câte ore trebuie să dormi în funcție de vârstă? Două plante pentru un somn sănătos, care te și relaxează

Obiceiurile noastre de somn, dar și nevoile de somn, se schimbă pe măsură ce îmbătrânim.

Conform recomandărilor Fundației Naționale a Somnului, ar trebui să vă propuneți să dormiți cantitățile de somn după următoarele criterii de vârstă:

- peste 65 ani - 7-8 ore

- Între 18 și 64 - 7 până la 9 ore

- Între 14 și 17 ani - 8 și 10 ore

- Între 6 și 13 ani - 9 și 11 ore

Vezi și: Difteria, boala infecțioasă cu mortalitate de 20%. Medic: Orice pacient necesită spitalizare obligatorie şi de urgenţă

Copiii mai mici au nevoi de somn și mai mari. Mulți copii își vor atinge obiectivele de somn cu ajutorul siestelor.

- între 3 și 5 ani - 10-13 ore

- Între 1 și 2 ani - 11-14 ore

- Între 4 și 11 luni - 12 și 15 ore

- De la 0 la 3 luni - 14 și 17 ore

Anumiți factori influențează cantitatea de somn de care veți avea nevoie. Genetica poate determina cât timp dormiți. Genele tale pot juca, de asemenea, un rol în modul în care răspunzi la privarea de somn.

Persoanele care au un somn de bună calitate fără să se trezească pot avea nevoie de ceva mai puțin somn decât persoanele care se trezesc frecvent sau care au probleme în a rămâne adormite.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel