Ce s-a aflat despre medicamentele pentru diabet care ajută și la slăbire. Efectul dramatic pe care îl au asupra creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
medicamentele pentru diabet - FOTO: Freepik@room76photography
medicamentele pentru diabet - FOTO: Freepik@room76photography

Ce s-a aflat despre medicamentele pentru diabet care ajută și la slăbire. Au un efect dramatic asupra creierului.

Utilizarea medicamentului semaglutid pentru pierderea în greutate sau diabetul de tip 2 nu a fost asociată cu un risc mai mare de idei suicidare decât alte medicamente pentru aceste afecțiuni, conform unei ample analize a registrelor de sănătate din SUA, susținută de Institutele Naționale de Sănătate.

Concluziile arată că semaglutidul nu prezintă un risc mai mare de idei suicidare în comparație cu alte medicamente pentru aceleași afecțiuni. Dr. Rong Xu și colegii săi au remarcat o incidență mai mică a ideilor suicidare la cei tratați cu semaglutid, iar Dr. Nora Volkow a subliniat că receptorii GLP-1 la care se leagă medicamentul sunt prezenți în sistemul de recompensă cu dopamină al creierului.

Chiar dacă rezultatele ar putea susține viitoare studii clinice, Xu și Volkow avertizează că datele actuale nu justifică prescrierea semaglutidului pentru reducerea riscului de gânduri suicidare. Se menționează și interesul în testarea semaglutidului ca posibil tratament pentru depresie.

"Am observat o incidență mai mică a ideilor suicidare la pacienții care au luat semaglutid decât la pacienții tratați cu medicamente care nu vizează receptorul GLP1, pentru aceleași afecțiuni", a scris Volkow într-un e-mail, referindu-se la modul în care semaglutidul funcționează pentru a imita o hormonă numită GLP-1, potrivit CNN.

Vezi și: Tratamentul care ucide celulele canceroase. Terapia anihilează proteina-cheie responsabilă pentru 75% dintre cazurile de cancer. Este Sfântul Graal al terapiei împotriva cancerului

Efect pozitiv asupra sănătății mentale

Medicamentele comparative acționează diferit față de semaglutid, care este un agonist al receptorului GLP-1 cu efecte asupra producției de insulină, apetitului și senzației de sațietate. Cercetătorii au observat că acesta are și efecte asupra creierului.

Odată cu creșterea utilizării Ozempic și Wegovy în ultimii ani, Xu a remarcat rapoarte anecdote despre persoane care au experimentat o reducere a comportamentelor dependente în timpul utilizării acestora - mai puțin interes pentru lucruri precum alcoolul sau fumatul - ceea ce a determinat-o să se întrebe dacă medicamentele ar putea avea și un efect pozitiv asupra sănătății mentale.

"A fost genul acela de paradox", a spus Xu.

Medicamentele pentru diabet, efect asupra kilogramelor nedorite

Ozempic și Wegovy, alături de medicamente similare precum Mounjaro și Zepbound, sunt prescrise acum la milioane de pacienți în SUA. În studiile de pierdere în greutate, Wegovy și Zepbound au arătat reduceri medii ale greutății corporale de 15% și, respectiv, mai mult de 20%.

Efectele secundare cele mai comune sunt probleme gastrointestinale precum greață, vărsături și constipație, cu toate că au apărut rapoarte despre efecte secundare potențial mai grave, precum paralizia stomacului.

Acest studiu vine la câteva zile după ce FDA a declarat că analizează rapoarte despre idei suicidare la persoanele care utilizează semaglutid și medicamente similare și evaluează necesitatea acțiunii reglementare.

Rapoartele proveneau dintr-o bază de date numită Sistemul de Raportare a Evenimentelor Adverse al FDA, sau FAERS. Agenția menționează că apariția unui medicament acolo "înseamnă că FDA a identificat o problemă potențială de siguranță, dar nu înseamnă că FDA a identificat o relație cauzală între medicament și riscul menționat."

Baza de date FAERS listează peste 23.000 de rapoarte despre diverse reacții la utilizatorii de semaglutid; cele mai comune sunt tulburările gastrointestinale, cu peste 10.000. Există 144 de rapoarte privind cazuri de idei suicidare.

Vezi și: Colesterolul ridicat, asociat cu demența. Afectarea creierului, majoră și ireversibilă

Efecte posibile asupra creierului

Agenția Europeană a Medicamentului a declarat în iulie că examinează 150 de rapoarte despre posibile cazuri de auto-vătămare și gânduri suicidare la persoanele care iau semaglutid și medicamente similare.

În decembrie, agenția a declarat că Comitetul de Evaluare a Riscurilor Farmacovigilenței a examinat dovezi disponibile și căuta mai multe informații de la producătorii medicamentelor.

"Deși în acest moment nu se poate trage nicio concluzie cu privire la o asociere cauzală, există mai multe aspecte care trebuie încă clarificate", a declarat EMA printr-un comunicat, fără a oferi detalii.

A menționat că comitetul de siguranță va discuta din nou despre acest subiect în aprilie.

Depresie - FOTO: Freepik

Atât Wegovy, cât și Zepbound au avertismente în informațiile de prescriere din SUA despre riscul comportamentului și ideilor suicidare, notând că aceste riscuri au fost raportate în studiile clinice cu alte produse pentru gestionarea cronică a greutății și recomandând monitorizarea pacienților pentru acest risc.

Informațiile de prescriere pentru un medicament mai vechi, Saxenda - parte a aceleiași clase GLP-1 - conțin, de asemenea, o recomandare conform căreia pacienții ar trebui monitorizați pentru depresie sau gânduri sau comportamente suicidare.

Informațiile menționează că studiile clinice ale Saxenda au arătat că nouă dintre 3.384 de adulți, adică 0,3% dintre cei care au luat medicamentul, au raportat idei suicidare, comparativ cu doi dintre 1.941 de adulți pe placebo, adică 0,1%.

O persoană care lua medicamentul a încercat să se sinucidă. Într-un studiu clinic pediatric, un pacient din 125 care lua medicamentul a murit prin suicid. Informațiile spun că "nu există suficiente informații pentru a stabili o relație cauzală cu Saxenda".

Studiul clinic pivotal al Wegovy a exclus pacienții cu antecedente de depresie în ultimii doi ani, o tentativă anterioară de sinucidere sau idei suicidare severe.

Vezi și: Cele șase semne ale infarctului. Medic, avertisment: Timpul este mușchi. Cu cât se pierde mai mult timp, cu atât mai mult mușchiul inimii poate muri!

Potențial tratament pentru depresie

Chiar dacă semaglutidul a fost asociat cu un risc mai mic de idei suicidare în studiu, Xu și Volkow au scris într-un rezumat de cercetare că datele "nu justifică încă tratamentul off-label", referindu-se la ideea că medicii ar putea prescrie medicamentul în mod specific pentru a reduce riscul pacienților de a avea gânduri suicidare.

Descoperirile susțin, poate, viitoarele studii clinice pentru a explora această posibilitate, a spus Xu, iar Volkow a subliniat că "există interes în testarea semaglutidului ca tratament potențial pentru depresie".

Cel puțin un studiu recrutează pacienți în acest scop, conform unei baze de date federale despre studiile clinice, evaluând semaglutidul ca tratament pentru disfuncția cognitivă în tulburarea depresivă majoră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel