Ce să faci în caz de accident rutier. Primele măsuri de prim-ajutor. Ține minte metoda privește, simte, ascultă respirația

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce să faci în caz de accident rutier. Primele măsuri de prim-ajutor. Ține minte metoda privește, simte, ascultă respirația - Foto: Freepick @rawpixel.com
Ce să faci în caz de accident rutier. Primele măsuri de prim-ajutor. Ține minte metoda privește, simte, ascultă respirația - Foto: Freepick @rawpixel.com

Ce facem în cazul unui accident rutier, până la sosirea echipajelor de salvare. Măsurile simple de prim-ajutor pe care trebuie să le știi. 

România este pe primul loc la numărul de decese cauzate de accidente rutiere.

Tocmai pentru că se întâmplă multe accidente, medicul Raluca Popescu spune cum ar trebui să intervenim până la sosirea echipajelor de urgență.

"Este foarte important atunci când suntem martorii unui accident auto să ne asigurăm că putem acționa în condiții de maximă siguranță, astfel încât să nu devenim noi înșine victime și să îngreunăm situația salvatorilor, să facem mai multe victime decât sunt deja.

Și atunci, siguranța salvatorului trebuie să fie, mereu, pe primul loc. Ne asigurăm că putem să traversăm până la mașina care a fost accidentată sau până la pietonul care a fost lovit de mașină sau până la situația în sine.

Până la apelul la ambulanță este important să facem o analiză a situației, astfel încât să știm ce să spunem atunci când sunăm.

Au fost foarte multe situații în care, în accidente grave cu mai multe mașini implicate și cu multe victime, cineva a sunat și a chemat o ambulanță. În momentul în care ajunge o ambulanță la locul situației, ea poate să transporte o victimă, ceea ce nu ne ajută atunci când sunt 5-6 persoane rănite cu gravitate mare.

Cum procedezi dacă ești singur și faci INFARCT. Trebuie să ȘTII ASTA

Nu mișcăm victima de la locul accidentului. Singura condiție în care o poți face

Ar trebui să încercăm pe cât posibil să nu mișcăm victima de la locul în care se află, decât dacă există un pericol iminent de explozie.

Altfel, este indicat să o lăsăm acolo unde este, pentru că putem să îi agravăm situația, să îi provocăm leziuni mai importante decât are deja și atunci este de preferat să facem o evaluare sumară, la locul la care găsim victima.

Trei SEMNE importante ale unui AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral: Ne pot SALVA viața. Se acționează rapid, în primele 4 ore și jumătate

Cum evaluezi victima de la locul accidentului

Avem o victimă într-un accident rutier și trebuie să îi facem evaluarea. Metoda se numește privește, simte, ascultă respirația.

Punem urechea la nasul și gura victimei, cât mai apropiat, cu privirea către piept, ca să putem simți, asculta și privi respirațiile, umflarea pieptului. Astfel, ne dăm seama dacă persoana respectivă are puls, deci nu este în stop cardio-respirator.

Dacă victima respiră, dar este inconștientă, în acel moment facem o evaluare vizuală, ne uităm să nu aibă hemoragii, să nu aibă fracturi, vedem poziția membrelor. Dacă are o hemoragie, primul lucru pe care îl facem este să oprim acea hemoragie, pentru că, dacă este o hemoragie abundentă, victima își poate pierde viața foarte rapid.

Dacă victima intră în stop cardio-respirator, deci nu mai respiră, nu are puls, trebuie să începem manevrele de resuscitare.

Ce fac în caz de AVC, accident vascular cerebral. Ține minte formula FAST și POZIȚIA în care trebuie stat

În cazul în care victima este conștientă dar nu se poate mișca, încercăm să îi acordăm un ajutor psiho-social - sunt acele vorbe de îmbărbătare în care ne afirmăm susținerea și că nu plecăm de lângă victimă și că o vom ajuta, ambulanța este pe drum.

Dacă victima prezintă sângerări sau fracturi și este în stop cardio-respirator, o scoatem din mașină, pentru că alternativa ar fi moartea victimei. Este important să încercăm să îi pornim inima. Atunci, celelalte leziuni trec pe plan secund.

Trebuie să scoatem cheile din contact, să decuplăm bateria, în cazul în care s-ar putea declanșa un incendiu. Statistic, sunt foarte rare cazurile în care mașina ia foc", a explicat medicul Raluca Popescu, într-un interviu pentru Antena 3 de acum ceva timp.

Ce faci dacă ești singur și faci șoc anafilactic. Trebuie să ȘTII asta. Simptome și POZIȚIA în care trebuie să te așezi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel