Ce să mănânci pentru a susține sănătatea tiroidei. De ce nutrienți are nevoie tiroida și ce mâncăruri ar trebui evitate

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
tiroida Foto: Freepik
tiroida Foto: Freepik

Descoperă 3 mâncăruri benefice tiroidei alături de 3 potențiali dăunători și de ce ar trebui să îi elimini din alimentația ta curentă.

Tiroida are nevoie de iod pentru a funcționa corect și pentru a produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni pentru nevoile organismului tău, potrivit National Institutes of Health (NIH). Un aport insuficient de iod poate duce la hipotiroidism, care se caracterizează printr-o glanda tiroidă mărită, rezultată dintr-un exces de hormoni tiroidieni. Deoarece sarea de masă este iodată, majoritateapersoanelor nu au probleme în a obține suficient iod. Cu toate acestea, veganii și cei care urmează o dietă săracă în sodiu ar putea fi nevoiți să își mărească aportul de iod din alte surse.

Cantitatea de iod din diferite varietăți de alge marine poate diferi considerabil, după cum a spus Mira Ilic, dietetician înregistrat la Cleveland Clinic. NIH raportează  conținutul de iod al diferitelor specii de alge marine variază semnificativ.

Ca o ilustrare, concentrațiile de iod din algele marine accesibile în comerț, fie că sunt sub formă întreagă sau sub formă de foi, variază între 16 și 2.984 mcg/g. Este demn de remarcat faptul că doza dietetică sugerată pentru persoanele care nu sunt însărcinate sau care nu alăptează este de 150 mcg, potrivit Health.

Algele marine pot fi deosebit de bogate în iod; prin urmare, nu este recomandabil să încorporezi sushi în dieta săptămânală. Un exces de iod poate avea aceleași efecte dăunătoare asupra tiroidei ca și o deficiență, deoarece poate induce sau exacerba hipotiroidismul. Pe lângă sushi, Cynthia Sass, editor de nutriție la Health, a recomandat să se consume o salată de alge crude pe săptămână și să se evite băuturile și suplimentele din alge pentru a obține numeroasele beneficii pentru sănătate ale algelor marine fără a exagera.

1. Iaurt

În afară de consumul câtorva salate de alge, este puțin probabil să consumi o cantitate excesivă de iod din alte alimente. NIH raportează că produsele lactate conțin în medie 85 de miligrame de iod pe cană.

Cu toate acestea, conținutul de iod din produsele lactate diferă. Acest lucru se datorează, în parte, administrării de suplimente de iod la animale și utilizării de detergenți pe bază de iod în timpul procesului de mulgere. Analiza probelor de lapte degresat a relevat un interval de concentrație cuprins între 38 și 159 de micrograme pe cană, după cum a raportat NIH.

Potrivit NIH, iaurtul simplu, cu un conținut scăzut de grăsime sau iaurtul grecesc este o sursă decentă de iod, cuprinzând aproximativ 50% din necesarul zilnic.

2. Pui și carne de vită

Zincul este un nutrient esențial suplimentar pentru tiroidă, deoarece este necesar pentru producerea hormonului tiroidian. Hipotiroidismul poate fi rezultatul unei deficiențe de zinc, potrivit unui studiu din 2013 publicat în International Journal of Trichology. Cu toate acestea, există posibilitatea de a dezvolta o deficiență de zinc dacă apare hipotiroidismul, deoarece hormonii tiroidieni ajută la absorbția mineralului, a explicat Ilic.

În plus, alopecia severă, o tulburare autoimună care face ca foliculii de păr să cadă în grupuri, poate fi unul dintre efectele adverse pe care le resimți atunci când apare acest lucru, potrivit unui raport din 2013 publicat în International Journal of Trichology.

Se presupune că deja consumi suficient zinc, dar este posibil să riști să aveți o deficiență dacă ai o dietă submediocră sau o tulburare gastrointestinală care împiedică absorbția zincului, potrivit lui Ilic. Carnea, în special friptura de vită (7 miligrame la o porție de 85 de grame), chiftelele de vită (3 miligrame la o porție de 85 de grame) și carnea de pasăre de culoare închisă (2,4 miligrame la o porție de 85 de grame) sunt toate surse acceptabile, potrivit NIH.

3. Legume crucifere

O căutare rapidă pe internet poate da naștere unei pagini care afirmă că legumele crucifere (de exemplu, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, varza kale și varza de Bruxelles) pot duce la probleme tiroidiene. Adevărul este oarecum obscur. Deși este corect să spunem că aceste legume conțin glucosinolați, care ar putea perturba sinteza de hormoni tiroidieni în cantități excesive, riscul de afectare a tiroidei în urma consumului de porții de dimensiuni normale este extrem de scăzut.

Un studiu Nutritional Reviews din 2016 a constatat că atât cantitatea, cât și varietatea de legume crucifere sunt semnificative. Nu este probabil ca funcția tiroidiană să fie afectată prin consumul de broccoli proaspăt, varză chinezească, bok choy sau broccoli rabe în porții de dimensiuni standard. Cu toate acestea, consumul excesiv de varză rusă/siberiană crudă, de anumite varză și de varză de Bruxelles (de exemplu, >1 kg/zi timp de mai multe luni) poate afecta absorbția iodului în tiroidă și perturba sinteza hormonului tiroidian.

Rezumat: "Legumele crucifere, precum conopida și varza kale, sunt importante pentru o dietă sănătoasă și o tiroidă sănătoasă", a comentat Ilic. În plus, gătitul alimentelor va duce la eliberarea de enzime care sunt asociate cu glucosinolații.

Foto: Freepik @yarunivstudio

Unele alimente nu sunt, în general, recomandate pentru sănătatea tiroidei.

1. Glutenul

Ănainte de toate, acest lucru se referă exclusiv la persoanele care au boala celiacă sau intoleranță la gluten.

O analiză din 2021 publicată în Nutrients a constatat că există o incidență ridicată a coexistenței între boala celiacă și bolile tiroidiene autoimune, inclusiv tiroidita Hashimoto și boala Graves. Dovezile acumulate susțin existența unei axe tiroide-intestin semnificative, potrivit revizuirii, sugerând că microbii intestinali influențează funcția tiroidiană, pe lângă sistemul imunitar și absorbția micronutrienților.

În timp ce eficacitatea unei diete fără gluten ca tratament de sine stătător pentru boala tiroidiană rămâne incertă, persoanele diagnosticate cu boală celiacă ar trebui să respecte un regim strict fără gluten pentru a preveni apariția simptomelor.

2. Alimentele procesate

Consumul de alimente procesate, bogate în sodiu, nu trebuie consumate cu scopul de a suplimenta aportul de iod.

"Producătorii nu sunt obligați să folosească sare iodată în produsele lor", a explicat Ilic. Institutele Naționale de Sănătate raportează că aceștia "practic nu fac acest lucru niciodată".

În consecință, este posibil să consumi o cantitate excesivă de sodiu (care poate duce la hipertensiune și boli cardiace) fără iod.

3. Fast food

Lanțurile de fast-food, ca și alimentele procesate, nu sunt obligate să încorporeze sare iodată în meniul lor.

Ar trebui să eviți mâncărurile din restaurantele fast food, potrivit Asociației Americane pentru Tiroida (ATA), deoarece este imposibil de stabilit cu certitudine care unități folosesc sare iodată.

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) a stabilit, printr-o analiză a conținutului de iod al alimentelor obișnuite, că o chiftea de hamburger de tip fast-food conține 3,3 mcg de iod la 100 g, în timp ce o chiftea de carne tocată de vită care nu este de tip fast-food conține 8 mcg de iod la 100 g.

Alimentele bogate în iod, fructele de pădure și legumele crucifere susțin sănătatea tiroidei. Alimentele procesate și rapide nu sunt recomandate. Consultați un furnizor de servicii medicale înainte de a încerca suplimentele alimentare, deoarece reglementările FDA sunt minime și efectele pot varia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel