Ce se întâmplă când porți căști. Codruț Sarafoleanu: Purtăm căștile ca să ne defectăm auzul. Ajungem la protezare auditivă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ce sa intampla cand porti casti - FOTO: Freepik
ce sa intampla cand porti casti - FOTO: Freepik

Ce se întâmplă când porți căști. Care este pragul critic care îți afectează auzul.

Ce se întâmplă când porți căști. Cât de tare îți este afectat auzul. Utilizarea căștilor pentru urechi pentru a asculta muzică poate implica anumite riscuri asupra sănătății auditive. 

Ascultarea muzicii la un volum prea mare sau pentru perioade lungi de timp poate provoca daune auditive. Sunetele prea puternice pot afecta celulele senzoriale din urechea internă, ducând la scăderea auzului.

Folosirea căștilor, de la echipament de lucru la distracție

Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL și jurnalistul Val Vâlcu au discutat în cadrul emisiunii Interviurile DC MEDICAL și DC News despre acest aspect.

”Pe vremuri, oamenii care lucrau pe șantierul naval, în locurile cu mult zgomot primeau căști pentru a-și proteja urechile. Astăzi, pe stradă folosim căștile pentru a-l defecta”, a spus Val Vâlcu, moderatorul emisiunii. 

”Pe vremuri, când industria funcționa la parametrii optimi, erau boli profesionale aceste scăderi de auz și pe lângă măsurile de protecție cu căștile de la nivelul tehnic al anilor respectivi erau suficienți lucrători care ajungeau să aibă scăderi de auz și trebuiau să ia niște măsuri nu neapărat la vârste foarte avansate. În zilele noastre, purtăm căștile ca să ne defectăm auzul. Din păcate, mai ales la generația tânără, există tendința de a avea cât mai mulți decibeli în acele căști.

Folosirea repetată, numărul mare de decibeli, zgomotul ambiental care și el a crescut semnificativ, produc scăderi de auz la tineri, de la vârste foarte fragede. Avem copii de 20-25 de ani care au deja scăderi de auz și scăderi care sunt din cauza afectării nervului auditiv.

Nu sunt scăderi care de auz, care țin de o inflamație, de o infecție sau de afecțiuni tratabile, ci țin de deprecierea nervului auditiv. La acest lucru uneori se mai adaugă și un zgomot de fond, așa numitul tinitus, care perturbă și mai mult calitatea vieții, un țiuit, un zgomot permanent și este foarte frustrant, pentru că pe lângă scăderea de auz, mai avem și un zgomot de fond permanent.

În momentul în care își dau seama se adresează și corpului medical, dar veștile de cele mai multe ori sunt proaste și auzul este afectat ireversibil de la vârste tinere”, a declarat Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care este volumul potrivit

”Pledoaria este pentru un nivel sonor decent la căști, a se evita pe cât se poate numărul mare de decibeli în cluburi și în locurile de întâlnire. Vin foarte mulți pacienți cu traume sonore după concerte, pentru că boxele sunt foarte mari.

Pe stadioane și prin sălile de concerte numărul de decibeli e foarte important și atunci apare ceea ce se numește trauma sonor acută, cu o scădere bruscă de auz, din fericire reversibilă, dacă se prezintă la un control medical și se ia o atitudine terapeutică rapidă, respectiv un tratament corect.

Cei care ajung să sufere în mod cronic de această scădere de auz, din păcate, rămân la idea de protezare auditivă, ceea ce pentru un tânăr nu este deloc o perspectivă atractivă”, a declarat Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel