Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Apa cu lămâie este o băutură răcoritoare ce poate oferi vitamina C și poate ajuta la menținerea hidratării, deși nu aduce beneficii nutriționale semnificative.
De obicei, apa cu lămâie este preferată dimineața, pe stomacul gol, datorită afirmațiilor că ar putea crește nivelul de energie și metabolismul.
Apa cu lămâie este adesea promovată de experți și celebrități pentru lista sa lungă de beneficii, inclusiv prevenirea deshidratării, îmbunătățirea digestiei și susținerea pierderii în greutate.
Sigur, lămâie sunt bogate în Vitamina C și flavonoide, dar conțin puțini alți nutrienți. Au efecte antioxidante și antiinflamatoare, protejând celulele și reducând riscul de boli cardiovasculare, diabet, obezitate și cancer.
Apa cu lămâie are puține proteine, grăsimi sau carbohidrați și doar urme de vitamine și minerale, inclusiv potasiu, folat și vitamine din complexul B.
Un pahar de apă cu sucul unei lămâi oferă 21% din doza zilnică recomandată de Vitamina C, potrivit Medical News Today.
Mai mult, apa cu lămâie poate preveni formarea pietrelor la rinichi datorită conținutului ridicat de citrat, care împiedică legarea calciului cu alte substanțe.
Cu toate acestea, consumul excesiv al acestei băuturi acide poate avea efecte secundare dăunătoare, mai ales pentru persoanele predispuse la reflux gastric sau care adaugă cantități mari de suc de lămâie în apă.
Șase efecte periculoase care pot apărea atunci când bei prea multă apă cu lămâie
1. Poate deteriora dinții
Lămâile sunt extrem de acide, iar expunerea frecventă poate eroda smalțul dinților, conform Asociației Americane de Stomatologie.
Pentru a reduce expunerea directă a dinților la acid, se recomandă consumul apei cu lămâie printr-un pai și evitarea periajului dinților imediat după consum.
Este bine să bei și multă apă simplă alături de băuturile infuzate cu citrice.
2. Poate provoca tulburări stomacale
Deși apa cu lămâie este adesea asociată cu beneficii pentru sănătatea intestinelor, adăugarea unei cantități prea mari de lămâie poate agrava afecțiuni comune precum boala de reflux gastroesofagian și refluxul acid.
Alimentele acide, inclusiv lămâile, pot declanșa simptomele refluxului gastroesofagian, cum ar fi arsurile la stomac, greața și vărsăturile, potrivit Business Insider.
3. Cojile de lămâie pot găzdui germeni neplăcuți
Un studiu din 2007 din Journal of Environmental Health a arătat că multe lămâi conțin microorganisme, inclusiv unele patogene care pot provoca boli.
Pentru a evita germenii, poți stoarce lămâia în băutură în loc să pui întreaga felie.
4. Aciditatea apei cu lămâie poate provoca sau agrava aftele bucale
Deși majoritatea aftelor se vindecă de la sine în una sau două săptămâni, consumul excesiv de apă cu lămâie poate agrava aceste leziuni, conform Asociației Americane de Stomatologie.
Dacă observi că apariția aftelor este legată de consumul de alimente sau băuturi acide, inclusiv apă cu lămâie, ar trebui să reduci consumul.
5. Fructele citrice pot declanșa migrenele
Unele studii au investigat o posibilă legătură între migrene și fructele citrice.
Lămâile sunt relativ bogate în tiramină, o monoamină naturală asociată cu durerile de cap.
Deși nu s-a găsit o legătură directă între apa cu lămâie și migrene, persoanele care suferă de migrene cronice ar putea identifica fructele citrice ca un factor declanșator.
Medicii recomandă păstrarea unui jurnal al durerilor de cap pentru a învăța ce declanșează atacurile.
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
-
-
Ceaiul de ghimbir: când ajută și când nu27.12.2025, 10:02
-
Semne că ai o criză de fiere sau probleme cu fierea27.12.2025, 09:05
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Sarmale: rețeta lui chef Sorin Bontea. Greșeala pe care ai făcut-o cu frunzele de varză
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
